Selecteer een pagina

De Zuid Afrikaanse arts die de Omikron Covid-19-stam ontdekte, Angelique Coetzee, zegt dat ze onder druk werd gezet door Europese regeringen om niet te onthullen dat Omikron zeer milde ziekteverschijnselen heeft. Dat staat in een interview in het Duitse Welt  van 9 februari 2022.

Op de vraag of het waar is, antwoordde Coetzee: 

Ik kreeg te horen dat ik niet publiekelijk moest verklaren dat het een milde ziekte was. Mij werd verzocht mij van dergelijke uitspraken te onthouden en te zeggen dat het een ernstige ziekte is. Ik weigerde.”

Ik ben clinicus en op basis van het ziektebeeld zijn er geen aanwijzingen dat we te maken hebben met een zeer ernstige ziekte. Het verloop is overwegend mild. Ik zeg niet dat je niet ziek wordt als je mild bent.”

De definitie van milde Covid-19-ziekte is duidelijk, volgens de WHO-definitie: patiënten kunnen thuis worden behandeld en zuurstof of ziekenhuisopname is niet nodig” zei ze, eraan toevoegend: “Een ernstige ziekte is er een waarbij we acute pulmonale luchtweginfecties zien: mensen hebben zuurstof nodig, misschien zelfs kunstmatige beademing. Dat zagen we bij Delta – maar niet bij Omikron. Dus ik zei tegen mensen: “Ik kan het niet zo zeggen, want het is niet wat we zien.“.

Op de vraag waarom ze werd verhinderd de waarheid te vertellen, zei Coetzee: 

Ze hebben het geprobeerd, maar ze zijn er niet in geslaagdWat ik op een gegeven moment zei – omdat ik het gewoon beu was – was: In Zuid-Afrika is dit een milde ziekte, maar in Europa is het een zeer ernstige ziekte. Dat is wat jullie politici wilden horen.”

Volgens Coetzee werd ze niet onder druk gezet door de Zuid-Afrikaanse autoriteiten maar werd ze bekritiseerd door wetenschappers in het Verenigd Koninkrijk en Nederland, die zeiden: “Hoe kun je zeggen dat het een milde ziekte is? Het is een ernstige ziekte. Kijk naar de mutaties.” 

“Mijn rapporten hebben ze in de prullenbak gegooid. In een pandemie moet je echter ook kijken naar wat er aan de basis gebeurt. Aan de huisartsen die dagelijks patiënten behandelen moet gevraagd worden wat zij ervaren, hoe het ziektebeeld zich feitelijk presenteert.” 

Wetenschappers hebben weken lang volgehouden “dat we nog onvoldoende weten wat de gevolgen van Omikron zijn”. In alle toonaarden via alle denkbare media (bron) (bron) (bron) is daardoor onnodig en onterecht de angst voor corona in stand gehouden. Terwijl al uiterlijk media december 2021 bekend was dat Omikron een zegen is voor het bestrijden van de pandemie: zeer besmettelijk maar zeer lichte verschijnselen. Zie ook onze artikelen:

  • Omikron: een zegen en godsgeschenk (14-12-2021) (bron)
  • Dag corona. Snel terug naar het normale normaal (18-12-2021) (bron)
  • Doe mij maar Omikron! (06-01-2022) (bron).

Het is abject dat overheden en gezondheidsinstanties op dergelijke wijze optreden wetende dat door het gevoerde beleid ongekende maatschappelijke en economische schade optreedt.

Het is diezelfde overheid die doorlopend roept “volg de wetenschap”. Kennelijk doet zij dat tenzij de wetenschap niet voldoet aan de heersende gezondheidsrichtlijnen c.q. het de overheid niet in de kraam past.

Daar zijn meer voorbeelden van. Denk aan Ivermectine, denk aan doorgaan met mondkapjes waarvan wetenschappelijk vaststaat dat zij niet werken, denk aan lockdowns waarvan vast staat dat de gezondheidswinst verbleekt bij de gezondheidsschade als gevolg van de lockdowns (overigens officieel WHO standpunt), corona toegangsbewijzen waarvan vaststaat dat zij niet werken en zelfs gevaarlijk zijn door het bieden van schijnveiligheid, etc..

Niet “alleen samen krijgen wij corona er onder” maar “alleen samen krijgen wij de waanzin van de overheid er onder” zou de slogan moeten luiden…

close

Vind u een Moreel Kompas ook zo belangrijk? Meld u dan geheel vrijblijvend aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.
Deel dit artikel: