Selecteer een pagina

750 miljoen genetisch gemodificeerde muggen zullen worden vrijgelaten in Californië en Florida in een poging het aantal in potentie ziekteverwekkende invasieve muggen te verminderen.

Er is blijkbaar sprake van nimmer aflatende inspanningen in het kader van de vermeende “maakbaarheid” van de wereld en pogingen natuurwetten te veranderen. Steeds meer schandalen komen boven water:

  • de schadelijke gentherapeutische bijwerkingen van de mRNA vaccins (bron)
  • bio labs in de Oekraïne gefinancierd door de Verenigde Staten en de EU
  • het door de CIA, het Amerikaanse leger, de NIH en de NIAID van Fauci gefinancierde lab in Wuhan en de relatie met de COVID-19 pandemie (bron)

om slechts een aantal recente zaken te noemen.
Nu gaan we aan de slag met genetisch gemanipuleerde muggen. Middellange en langere termijn effecten: onbekend.

Het Amerikaanse Environmental Protection Agency heeft maandag het gebruik van de genetisch gemanipuleerde insecten in proefprojecten in specifieke districten in beide staten goedgekeurd.

De muggen werden gemaakt door het in het Verenigd Koninkrijk gevestigde biotechnologiebedrijf Oxitec, dat wordt gefinancierd door de Bill and Melinda Gates Foundation (naast vaccin financiering dus ook financiering van genetische manipulatie), in “een poging” om door insecten overgedragen ziekten zoals knokkelkoorts, gele koorts en het Zika-virus te bestrijden.

Volgens Oxitec is de “duurzame en gerichte biologische ongedierte bestrijdingstechnologie niet schadelijk voor nuttige insecten zoals bijen en vlinders en is bewezen dat het de ziekte-overdragende Aedes aegypti-mug onder controle houdt, die gemeenschappen in Florida, Californië en andere Amerikaanse staten is binnengedrongen.

Aldus een woordvoerder namens de aandeelhouders zullen we maar zeggen…

Sinds het voor het eerst werd gedetecteerd in Californië in 2013, heeft de Aedes aegypti-mug zich snel verspreid naar meer dan 20 provincies in de hele staat, waardoor het risico op door muggen overgedragen ziekten op mensen toeneemt.

De nieuwe technologie van Oxitec bestaat uit genetisch gemodificeerde mannelijke muggen, die niet prikken, die in het wild worden vrijgelaten, waar ze naar verwachting zullen paren met vrouwtjes, die wel prikken.

Door met hen te paren, zullen ze een dodelijk gen doorgeven dat er effectief voor zorgt dat hun nakomelingen sterven voordat ze volwassen zijn.

Milieubeschermingsfunctionarissen hebben maandag twee projecten goedgekeurd, één met het Delta Mosquito and Vector Control District (Delta MVCD) in Californië en één met het Florida Keys Mosquito Control District (FKMCD) in Florida.

De Florida pilot zal een voortzetting zijn van Oxitec’s partnerschip met het Florida Keys Mosquito Control District na een proefproject in de Keys in 2021.

Gezien de groeiende gezondheidsbedreiging die deze mug in de VS vormt, werken we eraan om deze technologie beschikbaar en toegankelijk te maken” zei Grey Frandsen, CEO van Oxitec. “Deze pilotprogramma’s, waarin we de effectiviteit van de technologie in verschillende klimaatomgevingen kunnen aantonen, zullen daarbij een belangrijke rol spelen. We kijken ernaar uit om dit jaar aan de slag te gaan.

De aanstaande release van de gemodificeerde insecten zal de grootste release in de wereldgeschiedenis zijn.

Critici, waaronder wetenschappers, volksgezondheidsexperts en milieugroepen, maken zich ernstige zorgen over de gevolgen die het vrijgeven van de genetisch veranderde muggen kunnen hebben voor zowel de volksgezondheid als het milieu.

Dit is een destructieve zet die gevaarlijk is voor de volksgezondheid” stelt Dana Perls, programmamanager voedsel en technologie bij Friends of the Earth, een milieuorganisatie, aan USA Today.

Perls zei dat haar grootste zorg het gebrek aan wijdverspreide, peer-reviewed wetenschappelijke gegevens was met betrekking tot de generiek gemodificeerde insecten en het potentiële risico dat ze met zich mee zouden kunnen brengen.

Zodra je deze muggen in het milieu loslaat kan dit problemen veroorzaken die we nog niet hebben.”

Jaydee Hanson, beleidsdirecteur bij het Center for Food Safety, zei dat het “experiment onnodig en zelfs gevaarlijk is” terwijl hij wees op het feite dat tropische ziekten in Californië niet noemenswaardig voorkomen.

Er zijn geen lokaal verworven gevallen van dengue, gele koorts, chikungunya of Zika in Californië” zei Hanson. “Het vrijgeven van miljarden genetisch gemuteerde muggen maakt het waarschijnlijk dat vrouwelijke genetisch gemuteerde muggen eruit zullen komen en hybride muggen zullen creëren die virulenter en agressiever zijn.”

Andere volksgezondheidsstrategieën, waaronder het gebruik van wolbachia-geïnfecteerde muggen, kunnen de Aedes aegypti in Californië en Florida beter beheersen” voegde Hanson eraan toe.

Is het toeval dat Marion Koopmans het inmiddels gemunt heeft op muggen?

close

Vind u een Moreel Kompas ook zo belangrijk? Meld u dan geheel vrijblijvend aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.
Deel dit artikel: