Selecteer een pagina

Oekraïense troepen hebben generaal-majoor van het 41e leger, Vitaly Gerasimov (†44) gedood in de buurt van Charkov. Bij de aanval kwamen niet alleen de topgeneraal om het leven, maar ook verschillende hoge officieren. Dit meldt het Oekraïense ministerie van Defensie maandagavond op basis van een afgeluisterd telefoongesprek. Genant detail is dat degene die de dood van Gerasimov aan Rusland moest melden, een Oekraïense simkaart moest gebruiken voor het telefoongesprek omdat het versleutelde telefoonsysteem ERA niet functioneerde. Hierdoor kon het ministerie van Defensie van de Oekraïne het gesprek afluisteren.

Nog in 2021 wist het Russische ministerie van Defensie te melden dat ERA in elke situatie zou werken. ERA is echter gebaseerd op 3G technologie. Helaas had het Russische leger verschillende 3G-zendmasten voor mobiele telefoons rond Charkov vernietigd.

Op 28 februari werd de 14-voudige generaal-majoor Andrei Sukhovetsky gedood door een sluipschutter in de buurt van Marioepol. 

Oorlogen kennen alleen verliezers. Burgers en militairen van alle rangen en standen. Komt het vaak voor dat een generaal sneuvelt? Nee, ter vergelijking: in de afgelopen vijftig jaar is slechts één Amerikaanse generaal-majoor gedood in de strijd: Harold J. Greene, die in 2014 door een Afghaanse soldaat werd doodgeschoten op een militaire basis in Kabul.

close

Vind u een Moreel Kompas ook zo belangrijk? Meld u dan geheel vrijblijvend aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.
Deel dit artikel: