Selecteer een pagina

De Chinese leider Xi Jinping heeft in de aanloop naar en tijdens de Oekraïne crisis meermaals en nadrukkelijk het partnerschap tussen China en Rusland benadrukt. China doet dan ook niet mee met de sancties die het Westen heeft opgelegd aan Rusland in verband met de oorlog tegen de Oekraïne. Sterker nog: China profiteert hier in aanzienlijke mate van. Er zijn inmiddels honderdduizenden bedrijven die bankrekeningen hebben geopend in China omdat Rusland is afgesloten van het internationale betalingsnetwerk SWIFT. Daarnaast is sprake van verhoogde olie- en gasexport van Rusland naar China en India. De Russen en Chinezen houden al langer gezamenlijke legeroefeningen. Xi heeft de Europese regeringsleiders opgeroepen tot vredesinitiatieven te komen, maar ondertussen gaat de handel gewoon door. Een vorm van “Realpolitik”.

De opstelling van China kent u uit eerdere publicaties, zoals:

Miljardair-filantroop van linkse signatuur en op allerlei wijzen invloed uitoefenend op democratie en rechtsorde in tal van landen, George Soros, 91, heeft op 11 maart zijn visie op de crisis uiteengezet in een opiniestuk.

De Russische invasie van Oekraïne op 24 februari was het begin van een derde wereldoorlog die het potentieel heeft om onze beschaving te vernietigen“, schreef Soros.

In zijn artikel verhaalt Soros over de intensieve en hartelijke relatie tussen Xi en Poetin. Beide heren hebben elkaar intensief gesproken op 4 februari, de openingsdag van de Olympische Winterspelen in Peking. Het resultaat van die bijeenkomst was de publicatie van een tekst van 5.000 woorden waarin een “no limits” partnerschap tussen Rusland en China werd aangekondigd.

Het document is sterker dan welk verdrag dan ook en moet vooraf gedetailleerde onderhandelingen hebben vereist“, verklaarde Soros, die zijn verbazing uitsprak dat Xi bereid had kunnen zijn om dergelijke onvoorwaardelijke steun te verlenen aan de Russische plannen voor Oekraïne, of zoals Soros het uitdrukte, “carte blanche te geven” om het land binnen te vallen en te bezetten.

Soros zag deze steun als aanmoediging voor Poetin, “een heerser die, naarmate hij de leeftijd van 70 nadert, toenemende druk voelt om zijn stempel op de geschiedenis te drukken”, stelt Soros.

Meer recente ontwikkelingen in de Oekraïne, waar het verzet tegen de invasie heviger en vastberadener blijkt dan sommigen hadden verwacht en de internationale steun voor Rusland aanmerkelijk lager is dan Poetin veronderstelde, hebben Xi ertoe aangezet de Chinees-Russische kongsi wat minder enthousiast te benadrukken.

In de woorden van Soros: “Xi lijkt zich te hebben gerealiseerd dat Poetin een schurk is geworden“.

Op 7 maart zei de Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi nog dat de vriendschap tussen Rusland en China “rotsvast” was, maar de volgende dag belde Xi de Franse president Emmanuel Macron en de Duitse bondskanselier Olaf Scholz om steun uit te spreken voor hun inspanningen om vrede te sluiten.

Het is verre van zeker dat Poetin zal instemmen met Xi’s wens tot vrede. We kunnen alleen maar hopen dat Poetin én Xi van de macht worden verwijderd voordat ze onze beschaving kunnen vernietigen” concludeerde Soros.

Eerder dit jaar ventileerde Soros zijn visie dat het jaar 2022 een “keerpunt” zou zijn waarin de wereld beslissend zou draaien in de richting van “openheid en vrijheid” of naar “dictatuur en repressie”. Hij wees vooral op de groeiende agressie van de Chinese Communistische Partij op het wereldtoneel, in combinatie met binnenlandse problemen waarmee het regime wordt geconfronteerd.

Tegen deze achtergrond is de geo-politieke machtsstrijd van het Westen met de rest van de wereld te zien. Op tal van gebieden vindt confrontatie plaats (politiek, economisch, geografisch, militair, technologisch, toegang tot grondstoffen, etc.) waarbij de hegemonie van het Westen in het gedrang raakt. De Oekraïne is slechts een klein aspect in dit geweld. De status van de US dollar staat onder druk, er is sprake van zeer grote afhankelijkheid van het Westen van Chinese, Indiase en Taiwanese technologie, key grondstoffen voor de energietransitie zijn in handen van China, etc..

close

Vind u een Moreel Kompas ook zo belangrijk? Meld u dan geheel vrijblijvend aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.
Deel dit artikel: