Selecteer een pagina

Onze volksvriend de knurft. Wie kent hem niet.
Volgens woordenboek vanDale is de betekenis van “knurft”:

In plat Amsterdams is de betekenis: “onbehouwen vent”.

Het etymologisch woordenboek schaart zich achter vanDale: “stommeling”. En geeft aan dat de knurft voor het eerst opdook in 1947. Een woord derhalve met een gedegen fundament en traditie in de Nederlandse taal. Het staat voor een ruw, lomp persoon. Volgens Endt (1974) is knurft een scheldwoord voor een provinciaal. In Leiden komt knurft ook voor als een koosnaampje voor een ‘mollig, klein kind’. In de ENSIE (2020) is de knurft gedefinieerd als onbehouwen persoon, rotvent en klootzak. Tussen vrienden wordt de term knurft als koosnaam gebruikt. Bijvoorbeeld in begroetingen: “Hey knurft!”

Er bestaan diverse varianten van en met de knurft. Volgens Heeswijk staat harde knurft  voor iemand die bij zijn eigen standpunt blijft. Een boerenknurft  is een onbeschaafd of onhandig iemand (van het platteland). Twee of meer personages die voldoen aan de definitie van de knurft, noemt men gezamenlijk knurften

Knurften is ook een werkwoord: “Ben je weer aan het knurften Theo?”. Als werkwoord is de context van belang en is de juiste duiding situationeel afhankelijk. Als beide gesprekspartners van elkaar begrijpen dat een van beide recent de liefde heeft bedreven, dan is het denkbaar dat de ander het formuleert als “Lekker liggen knurften?”. Veelal slechts beantwoord met een minzame glimlach. Door de subtiliteit waarmee de term kan worden ingezet, afhankelijk van de situatie, is deze uitermate geschikt voor gebruik in betere, welbespraakte, kringen.

Het Genootschap dunkt dat knurft  een taalelement is dat brede toepassing kan vinden in de politieke omgangsmores. Verwacht wordt rasse implementatie in de Tweede Kamer der Staten-Generaal en in politieke kwalificaties.

Voorbeelden zouden kunnen zijn:

  • “Wat heb je de formatie toch weer onhandig aangepakt Mariëtte, je bent een echte knurft” (Hamer)
  • “Wat ben je weer aan het knurften met de Grondwet Kasja” (Ollongren)
  • “Pieter is bepaald geen knurft” (Omtzigt)
  • “GroenLinks zijn klimaatknurften”
  • “Heb je die knurft van een Rutte gehoord?” (Mark)

Het wachten is tevens op een doorbraak waarbij knurft een geuzennaam wordt. Net als wappie.
De oprichting van de Partij voor de Knurften (PvdK), is een kwestie van tijd.

close

Vind u een Moreel Kompas ook zo belangrijk? Meld u dan geheel vrijblijvend aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.
Deel dit artikel: