Selecteer een pagina

De koningin van Engeland weigert de juridische kosten voor prins Andrew te betalen voor een civiele zaak die is aangespannen door Virginia Guiffre, die hem beschuldigt van seks in de woning van Ghislaine Maxwell. Andrew ontkent de beschuldigingen, de juridische kosten lopen inmiddels echter fors in de papieren.

Giuffre beweert dat Andrew, zoon van de koningin en hertog van York, haar seksueel onder dwang misbruikte toen ze 17 jaar oud was nadat Jeffrey Epstein en Ghislaine Maxwell haar in handen speelden van de prins.

Los van deze onverkwikkelijke aangelegenheid is Andrew geen toonbeeld van diplomatie en prinselijk gedrag:

De prins heeft de aantijgingen van Giuffre consequent ontkend. Onder meer in een berucht interview uit 2019 waarin een van zijn “bizarre” verdedigingen is, de bewering dat hij niet in staat is te transpireren.

Een Amerikaanse rechter beslist momenteel of de civiele zaak die Giuffre tegen de hertog in New York heeft aangespannen, doorgang moet vinden. De advocaten van Andrew stellen dat hij niet kan worden berecht omdat hij wordt gedekt door een deal die in 2009 is gesloten tussen Epstein en Giuffre. De deal, die eerder deze maand openbaar werd, houdt in dat Giuffre US $ 500.000 ontvangen heeft onder toezegging dat een schadeclaim tegen zedendelinquent Epstein (heeft inmiddels zelfmoord gepleegd) zou worden gestopt. Ze zou er in die deal ook mee hebben ingestemd geen andere zaken aan te spannen tegen andere “potentiële beklaagden”. Of dit ook juridische werking heeft voor de aanklacht tegen Andrew wordt thans door de rechter bepaald. Helder is in elk geval dat Andrew met zijn juristen op basis van deze juridische truc onder de aanklacht probeert uit te komen. 

Als de klacht desondanks wordt toegestaan, wordt vermoed at Andrew buiten de rechtbank zal proberen te schikken teneinde verdere blamage te voorkomen. Bij een eventuele veroordeling dreigt in de Verenigde Staten gevangenisstraf. Pedo’s hebben een lastig leven in Amerikaanse gevangenissen.

Ondertussen meldt The Mirror dat Andrew via spoedverkoop van zijn Zwitserse chalet ad US $ 32 miljoen, geld probeert vrij te spelen teneinde de juridische kosten te kunnen betalen. De koningin van Engeland heeft naar verluidt aangegeven de juridische kosten in elk geval niet te zullen betalen.

Klassenjustitie
Er is veel aan te merken op het rechtssysteem in de Verenigde Staten. Maar niet dat er sprake is van klassenjustitie. Wie de fout in gaat in de Verenigde Staten is aan de beurt. Adel of niet, dat maakt niet uit.
Rang en stand maakt geen verschil. Wij herinneren aan de veroordelingen van bankiers, accountants, etc. bij diverse schandalen als de Enron affaire, de kredietcrisis, etc..

En zo moet het ook zijn: voor de wet is iedereen gelijk.

Oh wacht. Of toch niet?
In Nederland is dat niet zo. De koning betaalt bijvoorbeeld geen belasting, de koning hoeft zich niet aan de wet te houden (Wet op het Kroondomein), Prins Bernard belandde niet in de gevangenis na aangetoonde corruptie inzake Lockheed, bestuurders van ING belandden niet in de gevangenis op grond van nalatigheid ten aanzien van witwaspraktijken (afgedaan via schikking), etc. (bron)

Er is een overeenkomst tussen het gedrag van Andrew en Willem Alexander: een fnuikend gebrek aan moreel kompas. Bijvoorbeeld de legendarische Griekenland vakantie midden in de corona crisis. (bron) Wie zich boven de wet stelt gaat er op termijn aan. Wie geen moreel kompas toont gaat er ook aan. Monarchieën rollen zich uiteindelijk zelf op via dedain naar volk en onderdanen.

Wordt vervolgd.
Om te beginnen over de vraag of Andrew wordt vervolgd.


close

Vind u een Moreel Kompas ook zo belangrijk? Meld u dan geheel vrijblijvend aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.
Deel dit artikel: