Selecteer een pagina

President Vladimir Poetin verklaarde dinsdag dat Rusland zal zegevieren in het conflict met de Oekraïne. Hij sprak sinds dagen voor het eerst over de situatie in de Oekraïne.

De economische Blitzkrieg waarop onze vijanden rekenden, werkt niet“, beweerde Poetin over de sancties van het Westen na de inval op 24 februari (bron: TASS). Poetin maakte die opmerkingen samen met de Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko bij het cosmodrome Vostochny. De populariteit en de haat jegens het Westen bij de Russische bevolking zijn daarnaast groter dan ooit.

De Russische economie zal naar verwachting in 2022 met meer dan 10 procent krimpen, de grootste daling van het bruto binnenlands product sinds de val van de Sovjet-Unie in 1991, zei voormalig minister van Financiën Alexei Kudrin dinsdag (bron: Reuters). Rusland ziet zich geconfronteerd met stijgende inflatie, kapitaalvlucht en het mogelijk niet kunnen voldoen aan buitenlandse verplichtingen door de sancties.

Poetin, die in de begindagen van de oorlog voortdurend te zien was op de Russische televisie, had zich grotendeels teruggetrokken uit de publiciteit na de terugtrekking van de Russische troepen uit Noord-Oekraïne de afgelopen weken.

De Russische leider (volgens Joe Biden: “dictator en moordenaar die zich schuldig maakt aan genocide”) beweert, ondanks tegenslagen, dat de operatie in de Oekraïne “volgens plan” verloopt en zei dat een confrontatie met de Oekraïne “onvermijdelijk” was vanwege nationalistische facties die in het land actief zijn. Het veroveren van gebieden in het noorden van de Oekraïne rondom Kiev om vervolgens de aftocht te blazen als verdere voortgang kennelijk niet kan worden bereikt, als “volgens plan” te kwalificeren is ronduit bizar. Er is per saldo niets bereikt in die regio, maar wel ten koste van onmetelijk menselijk leed en materiële schade. Het kan zijn dat het plan krankzinnig was, maar meer voor de hand liggend is dat het plan jammerlijk mislukt is. Een militaire zeper van jewelste.

We zullen de militaire operaties in de Oekraïne niet stoppen totdat ze slagen“, zei Poetin, eraan toevoegend dat Oekraïne “is afgeweken” van overeenkomsten die tijdens eerdere gespreksrondes zijn gemaakt (bron: RIA Novosti).

Poetin: De doelen van het conflict zijn “absoluut duidelijk en nobel” en “Het lijdt geen twijfel dat de doelen zullen worden bereikt.”

Het belangrijkste doel is om de mensen van de Donbass [regio in Oost-Oekraïne grenzend aan Rusland] te helpen. Wij erkennen hun onafhankelijkheid. We werden gedwongen dit te doen omdat de autoriteiten in Kiev, onder druk van het Westen, weigerden zich te houden aan de Minsk-akkoorden gericht op een vreedzame oplossing van de aan de Donbass gerelateerde problemen“, vervolgde Poetin.

Verwacht wordt een groot offensief in de Donbas regio. Oekraïense functionarissen drongen er bij burgers op aan om de oostelijke gebieden te ontvluchten. De strijd om de zuidelijke havenstad Marioepol heeft een beslissende fase bereikt. Een aantal Oekraïense mariniers heeft zich daar verschanst in het industriegebied Azovstal.

Ondertussen blijft president Volodymyr Zelensky van de Oekraïne met een media offensief bestoken. Daarbij worden grote woorden gebruikt als genocide, het gebruik van chemische wapens, het gebruik van fosforbommen, cyber warfare, etc.. Tot nu toe zijn daar echter geen bewijzen voor. De berichtgeving in oorlogstijd is altijd onbetrouwbaar. Ook in deze oorlog is sprake van propaganda van beide kanten. 

close

Vind u een Moreel Kompas ook zo belangrijk? Meld u dan geheel vrijblijvend aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.
Deel dit artikel: