Selecteer een pagina

Er zijn resultaten van onderzoek vrijgegeven voor Paxlovid van Pfizer, de antivirale pil tegen covid. De resultaten geven aan dat het medicijn mogelijk effectiever is dan het vaccin van Pfizer wat betreft bescherming tegen ernstige ziekte en dood veroorzaakt door covid. Dit betreft onderzoek door Pfizer zelf (persbericht).

Het medicijn vermindert – conform publicatie – ziekenhuisopnames en overlijden met 89% bij patiënten met een hoog risico, indien het binnen drie dagen na het begin van de symptomen werd ingenomen. 

Uit de studie blijkt daarnaast dat het medicijn ook bij mensen met een laag risico op ernstige ziekte – bijvoorbeeld gevaccineerde patiënten die het slachtoffer worden van een doorbraakinfectie – kan helpen voorkomen dat ze ernstig ziek worden. De gegevens toonden aan dat het medicijn het risico op ziekenhuisopname met 70% verminderde. De verwachting is echter dat het medicijn van beperkt nut zal zijn voor patiënten die alleen aan milde symptomen lijden.

De virale lading die werd gezien bij proefpersonen die het medicijn kregen, was significant lager dan in de placebogroep.

Wat betreft de vraag of het medicijn patiënten zal beschermen tegen de Omikron variant, bestaat het vermoeden dat dit het geval is omdat het medicijn de activiteit van het enzym protease blokkeert dat benodigd is voor de replicatie van het virus. Dit enzym wordt niet verondersteld te zijn gemuteerd in de Omikron variant.

De FDA beoordeelt momenteel of het gebruik van Paxlovid bij volwassenen met een hoog risico moet worden goedgekeurd. 

Beschikken over effectieve medicatie voor de behandeling van corona patiënten is uitermate belangrijk. Te meer daar de effectiviteit van de vaccins (in termen van voorkomen van besmettingen en de termijn van werkzaamheid) zeer teleurstellend is. Zie ook: Bloedbank: hoeveelheid antistoffen in bloed van gevaccineerden in twee maanden gehalveerd. (bron) of (bron)

close

Vind u een Moreel Kompas ook zo belangrijk? Meld u dan geheel vrijblijvend aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.
Deel dit artikel: