Selecteer een pagina


Panama Papers is de verzamelnaam van een gigantisch lek van meer dan 11,5 miljoen financiële en juridische documenten met onthullingen over internationale financiële stromen, misdaad financiering, witwassen, corruptie, belastingontduiking, etc. en de wijze waarop geprobeerd wordt dat verborgen te houden via ingewikkelde juridische structuren, brievenbus firma’s en geheimzinnige offshore-bedrijven.

Recent duiken in de media tendentieuze berichten op over de vermogenspositie van de president van de Oekraïne Volodymyr Zelensky en diens entourage. Er wordt gezegd dat Zelensky een persoonlijk vermogen zou hebben van tussen 100 mln. USD en 1,5 mrd. USD. 

Maar hoe kan het zijn dat iemand van 44 jaar oud met een achtergrond als danser, zanger, showmaster en cabaretier, een dergelijk vermogen heeft? En wel op basis van eerlijk verdiend inkomen? Een en ander voedt geruchten over onverkwikkelijke zaken.

Oordeelt u zelf op basis van de volgende video die de financiële relaties en geldstromen van Zelensky in kaart brengt.

Belangrijk punt in de verkiezingscampagne van Zelensky was de bestrijding van corruptie. Corruptie is aan de orde van de dag in de Oekraïne zoals blijkt uit een rapportage van de Europese Rekenkamer

De video is van Slidstvo.Info, een team van onafhankelijke onderzoeksjournalisten dat onderzoek doet naar corruptie bij de Oekraïense overheid. Daarbij wordt samengewerkt met internationale journalisten. De resultaten van onderzoek worden gepubliceerd op www.slidstvo.info

De inval van de Russen in de Oekraïne is volstrekt abject, verwerpelijk en ontoelaatbaar. Maar de Oekraïne is bepaald geen onschuldige peuterspeelzaal. Wellicht nuttig voor een pluriforme en afgewogen beeldvorming.

close

Vind u een Moreel Kompas ook zo belangrijk? Meld u dan geheel vrijblijvend aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.
Deel dit artikel: