Selecteer een pagina

Tussen 1956 en 1971 voerde de FBI een intensief binnenlands inlichtingenprogramma uit, COINTELPRO genaamd, bedoeld om “binnenlandse politieke dissidenten te neutraliseren”. Het expliciete doel, volgens een FBI-memo: “blootleggen, verstoren, misleiden, in diskrediet brengen of anderszins neutraliseren” van bedreigingen voor de macht van de overheid. Veel groepen, waaronder anti-oorlogs-, studenten- en milieuactivisten werden lastiggevallen, geïnfiltreerd, en vals beschuldigd van criminele activiteiten.

Klinkt bekend? Degenen die door de FBI onder COINTELPRO werden aangevallen middels intimidatie-, bewakings- en lastercampagnes waren onder meer: Martin Luther King Jr., Malcom X, de Black Panther Party, Billie Holiday, Emma Goldman, Aretha Franklin, Charlie Chaplin, Ernest Hemingway, Felix Frankfurter, John Lennon en honderden anderen.

Een van degenen die het meest nauwlettend in de gaten werden gehouden door de FBI was King, een man die door de FBI werd bestempeld als ‘de gevaarlijkste en meest bedreigende zwarte leider in het land’. Alles bij elkaar verzamelde de FBI 17.000 pagina’s materiaal over King.

Met afluisterapparatuur in zijn woning en kantoor, werd King doorlopend in de gaten gehouden door de FBI met als doel hem te “neutraliseren”. Hij ontving chantagebrieven geschreven door FBI-agenten die suggereerden dat de details van zijn privéleven aan het publiek zouden worden onthuld. De FBI bleef King achtervolgen tot hij in 1968 door een kogel in het hoofd werd geveld.

John Lennon, songwriter, vredesdemonstrant en anti-oorlogsactivist, is een ander spraakmakend voorbeeld van hoe de “Deep State” mensen volgt, afluistert, ridiculiseert en kalt stelt die het aandurven om het overheidsbeleid te bekritiseren. Niet omdat ze terrorist zijn of de wet overtreden, maar omdat ze een opvatting hebben die afwijkt van het gevoerde beleid van de overheid of een antenne hebben voor onethische zaken. Een moreel kompas hebben.

Lennon werd de sjaak omdat hij de waarheid durfde te spreken over de oorlogszucht van de overheid. Zijn telefoongesprekken werden afgeluisterd en er werden illegaal gegevens verzameld over zijn activiteiten en beweringen. Ook zijn songteksten werden door overheidsapparatsjiks plat geanalyseerd op zoek naar “staatvijandige denkbeelden”. Gedurende enige tijd werd Lennon zelfs gezien als vijand nummer één in de ogen van de Amerikaanse overheid. Jaren na de moord op Lennon zou blijken dat de FBI 281 pagina’s vol informatie over hem had verzameld.

J. Edgar Hoover, destijds hoofd van de FBI, gaf het bureau opdracht de muzikant te bespioneren. Er zijn verschillende schriftelijke instructies bekend die overheidsagenten opriepen om Lennon botweg kapot te maken door hem te framen voor drugsgebruik en drugshandel. 

Er doemen parallellen op met de huidige tijd. Uit de WOB documenten van het Ministerie van Volksgezondheid en Sport (VWS) is onomstotelijk vast komen te staan hoe de overheid in Nederland de samenleving in de gaten houdt wat betreft afwijkende opvattingen ten aanzien van het gevoerde corona beleid. Een van de vermeend potentieel “staatsgevaarlijke” personen was Maurice de Hond. Hij werd intensief en doorlopend door veiligheidsdiensten gevolgd. De Hond heeft met gepaste hardnekkigheid het coronabeleid bekritiseerd, de moeite genomen zich in te lezen in de materie inclusief wetenschappelijke publicaties, zijn buikgevoel gevolgd (“dit kan toch niet kloppen”), op basis van feitenmateriaal vastgesteld dat sprake was van dwaling bij overheid en wetenschap als het gaat om feiten, wetenschappelijkheid en beleidsuitgangspunten, doorzien dat overheidsmaatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus veelal gestoeld waren op niks en in elk geval geen feitelijkheden of wetenschappelijke inzichten, etc.. En last but not least: zijn baanbrekende werk inzake de aerosolen verspreiding van respiratoire virussen. Verreweg de belangrijkste besmettingsroute (en niet: handen schudden en elkaar met klodders sputum in de bek hoesten) en DE reden waarom er een griepseizoen is: het wordt koud en kil dus gaan mensen binnen zitten en elkaar daar via de lucht besmetten. Zo simpel is het, geen “viroloog” voor nodig. Ja maar in Zuid Afrika is het griepseizoen net in de zomer… Inderdaad dan is het er buiten niet te harden van de hitte en gaan mensen gezellig binnen zitten, al dan niet met airco.

Maurice is verketterd, geridiculiseerd, in de media kalt gesteld, door wetenschappelijke instituten ontkend, etc. Maar hij heeft in veel zaken gelijk gehad. Hij verdient het niet als een vermeend staatsgevaarlijke idioot te worden gevolgd door veiligheidsdiensten, maar hij verdient een standbeeld. Dwarse denkers zijn essentieel. The misfits push the human race forward! Net als King, Lennon, Hemingway en anderen.

close

Vind u een Moreel Kompas ook zo belangrijk? Meld u dan geheel vrijblijvend aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.
Deel dit artikel: