Selecteer een pagina

Terwijl de wereld probeert het gebruik van fossiele brandstoffen, waaronder steenkool af te bouwen, is de grootste kolengestookte elektriciteitscentrale van China op 28 december 2021 in gebruik genomen.

De Shanghaimiao fabriek, gelegen in de belangrijkste steenkoolproducerende regio van het land, in Mongolië, meldde dinsdag dat de eerste van vier eenheden van elk 1.000 megawatt, in productie is gegaan. De centrale zal stroom leveren aan de oostelijke kustprovincie Shandong in China. Deze thermische energiecentrale wordt geëxploiteerd door de Guodian Power Shanghaimiao Corporation, een dochteronderneming van de centraal beheerde China Energy Investment Corporation.

China, waar kolencentrales meer dan tweederde van zijn elektriciteit opwekken, beloofde weliswaar zijn afhankelijkheid van steenkool te verminderen als onderdeel van de wereldwijde inspanningen om de klimaatverandering aan te pakken, maar daar pas na 2025 mee te beginnen.

De disruptie in de energievoorziening dit jaar in China heeft grote gevolgen gehad voor veel Chinezen, de industriële productie verstoord en de wereldwijde productie- & logistieke ketens verstoord. Als reactie hierop bevalen de autoriteiten de kolenmijnbouw en electriciteitsopwekking op basis van steenkool op te voeren teneinde een aanvullende energiecrisis in de winter af te wenden.

China is nu al goed voor 1/3 van het wereldwijde steenkoolverbruik. De afhankelijkheid van steenkool is door de gestegen energiebehoefte in China in 2021 weer 9% toegenomen, aldus een recente publicatie van het Internationaal Energie Agentschap (IEA). Het wereldwijde gebruik van steenkool is op weg naar een recordhoogte, volgens het IEA, hetgeen het belang van steenkool onderstreept als de belangrijkste energiebron voor zowel opkomende als ontwikkelde economieën. Ondanks allerlei toezeggingen om fossiele brandstoffen te reduceren.

China’s State Grid Corporation verklaarde in een rapport van december 2021, dat China teneinde energie leverzekerheid te kunnen blijven garanderen, naar schatting maar liefst 150 gigawatt (GW) aan nieuwe kolengestookte elektriciteitscentrales zal bouwen in de periode 2021-2025. Daarmee komt het totaal op 1.230 GW in 2025. Daarna, heeft het land aangegeven de kolenstook te zullen afbouwen.

Wij hebben eerder gepubliceerd over dit thema:

  • acuut tekort aan elektriciteit in het Europese net: bron
  • relatie tussen leverzekerheid en lage prijzen van energievoorziening en de welvaartsontwikkeling: bron
  • stijgende energietarieven zijn geheel veroorzaakt door het overheidsbeleid: bron
  • hyperinflatie en sociale onrust als fossiele brandstoffen te snel worden verlaten: bron
  • verborgen agenda van USD 150.000 miljard: bron
  • ABP zet pensioen + samenleving in het donker: bron.

close

Vind u een Moreel Kompas ook zo belangrijk? Meld u dan geheel vrijblijvend aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.
Deel dit artikel: