Selecteer een pagina

Israël heeft altijd bekend gestaan om zijn bijzonder strenge coronabeleid: harde, snelle lockdowns, inreisverboden en snelle en brede vaccinatiecampagnes. Israel was het eerste land dat na het bekend worden van de Omikron variant haar luchtruim subiet sloot. Nu lijkt er een fundamentele koerswijziging plaats te vinden.

Israël noteert momenteel het hoogste aantal coronabesmettingen (positief getest) sinds het begin van de pandemie. Het aantal gevallen lijkt onverminderd omhoog te schieten. Alleen al op zaterdag werden 19.418 nieuwe besmettingen (positief getest) gemeld, waarvan verreweg de meeste besmettingen met de nieuwe Omikron variant. Het aantal sterfgevallen stijgt echter nauwelijks: twee mensen per dag sterven aan corona in heel Israël. 

De voormalige “benchmark der lockdowns” lijkt nu echter op heel andere manier op deze cijfers te reageren dan verwacht. Tot nu toe heeft Israël altijd op schier militaristische wijze, snelle, harde lockdowns en toegangsbeperkingen opgelegd als sprake was van oplopende besmettingen. Nu zijn opeens heel andere geluiden te horen: 

  • Er is geen controle over de Omikron-golf“, zegt Sharon Alroy-Preis, hoofd volksgezondheid van Israël in een interview met televisiezender Channel 13.  
  • De voorzitter van de Israel Association of Public Health Doctors, Hagai Levine, in de Jerusalem Post: “Omdat Omikron zo besmettelijk is, zijn onze inspanningen om de verspreiding ervan te stoppen waarschijnlijk kansloos.” 
  • Professor Eyal Shahar, een van de toonaangevende wetenschappers van Israël, schreef over de nieuwe bevindingen ten aanzien van Omikron: “Als twee jaar geleden sprake zou zijn geweest van de huidige aantallen ziekenhuisopnames en het sterftecijfer van Omikron, zou niemand er wakker van liggen en zou Omikron zijn geclassificeerd als de zoveelste zwakke griep variant.”


Sinds enkele weken waart de “Zweedse methode” van denken over de beheersing van de pandemie door Jeruzalem: Omikron zou de pandemie kunnen beëindigen. Het lijkt er op dat het beleid nu op die denkrichting wordt gestoeld. Het onlangs ingevoerde inreisverbod is alweer opgeheven, scholen en restaurants blijven open ondanks record besmettingscijfers. Er zijn geen contactbeperkingen meer, feesten en vakantiereizen zijn weer mogelijk.

Hoewel er nog tal van maatregelen van kracht zijn, vooral voor niet-gevaccineerden, is sprake van een primeur: het openen van de samenleving tijdens een corona golf is een volledig nieuwe aanpak voor Israël. Voor het eerst probeert het land niet langer de besmettingsgolf te stoppen, maar laat het het virus op een gecontroleerde manier door het land razen. Israël is daarmee het meest recente voorbeeld van een land dat op deze manier heeft gereageerd op Omikron. Andere voorbeelden zijn Groot-Brittannië en Spanje. 

Met het onzalige en niet werkende voornemen om vaccinatie van de bevolking te verplichten, staan de Duitse, Italiaanse en Oostenrijkse regeringen internationaal vrijwel alleen. In de Verenigde Staten spreekt inmiddels de ene na de andere rechtbank haar verbod uit over vaccinatieplicht.

Er is onmiskenbaar sprake van kentering in het denken. Eindelijk!
Omikron is een zegen. Beleidsmakers hebben het momentum voor verplichte vaccinaties gemist.
Net als ze het inzicht gemist hebben dat het ontwikkelen van natuurlijke immuniteit de basis voor een genormaliseerde omgang met het virus is. Corona is here to stay en bereikt nu een endemische status.

Zou Enst Kuipers deze blog ook lezen?

Nabrander: recent onderzoek uit Zuid Afrika (bron) met kortheidshalve de volgende resultaten over Omikron:

  • IC opnames 1% (4,3% bij oudere varianten)
  • hiervan 45% extra zuurstof behoevend (99,5% bij oudere varianten)
  • ligduur gemiddeld 4 dagen (oudere varianten 9 dagen)
  • overlijdens extreem gering.

Naar: TichysEinblick

close

Vind u een Moreel Kompas ook zo belangrijk? Meld u dan geheel vrijblijvend aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.
Deel dit artikel: