Selecteer een pagina

Een gezamenlijk project van de Central Bank of Canada en het Massachusetts Institute of Technology onderzoekt de mogelijkheid van een volledig digitale Canadese dollar (bron).

De digitale dollar is een door de staat uitgegeven cryptocurrency, of “centrale bank digitale valuta” (CBDC). Dit speelt niet alleen in Canada, landen over de hele wereld blijken het onderzoek en de implementatie van CBDC’s momenteel te versnellen. 2022 wordt een belangrijk jaar op dit gebied.

CBDC-proefprojecten waren er al in 2021 op de Bahama’s, Jamaica en Nigeria. Tientallen andere landen lopen niet ver achter, waaronder de VS, het VK en de gehele eurozone. De Zweedse “e-Krona” bevindt zich momenteel in de testfase. Joe Biden heeft onderzoek naar CBDC’s een kwestie van “hoogste prioriteit” genoemd (bron).

De Oekraïne loopt voorop in het CBDC-onderzoek en bereidt zich daar al sinds 2016 op voor. Er waren plannen om een digitale munt in de loop van 2022 te introduceren. De Russische centrale bank ontwikkelde de “digitale roebel” (bron) vóór de invasie van de Oekraïne en er wordt nu voorgesteld deze digitale munt toe te passen als een manier om westerse sancties te omzeilen.

China leidde al de race naar digitalisering van hun munt en heeft de “kwetsbaarheid voor westerse sancties” gebruikt als een excuus om dit proces verder te versnellen.

India, Zuid-Afrika, Maleisië… iedereen lijkt er mee bezig te zijn. Kortom, vrijwel de hele wereld heeft op zijn minst de overstap naar volledig digitaal geld overwogen.


Waarom zou u zich hier zorgen over maken? Handig toch?

Welnu, omdat een digitale valuta zou betekenen dat elke transactie die u doet, kan worden gecontroleerd en geregistreerd door uw bank en de staat. De implicaties voor uw privacy liggen voor de hand, maar inbreuk op uw privacy is niet het enige.

Veel van het onderzoek dat wordt gedaan naar CBDC’s heeft betrekking op het “programmeerbaar” maken ervan. Dit betekent dat de staat die de digitale munt uitgeeft, of een bedrijf dat loon in die munt uitbetaalt, kan bepalen hoe of waar het wordt uitgegeven. McDonald’s kan van uitbetaald loon bepalen dat dat niet mag worden uitgegeven bij Burger King bijvoorbeeld.

Digitaal geld kan worden geprogrammeerd om ervoor te zorgen dat het alleen wordt uitgegeven aan die zaken of goederen die een werkgever of overheid ‘verstandig’ acht. Overheden en werkgevers kunnen daarmee sturen dat geld alleen kan worden gebruikt voor “verstandige” dingen en niet voor “sociaal schadelijke” zaken. Er is niet veel fantasie voor nodig om te zien hoe dit systeem zou kunnen evolueren en de samenleving zou kunnen hervormen tot een dystopische nachtmerrie.

Fantasie? Nou nee!

Nog maar een maand geleden beval de regering van Canada banken de tegoeden van freedom convoy-demonstranten en zelfs degenen die geld doneerden aan de demonstranten, te bevriezen (bron).

Bedenk hoeveel gemakkelijker een volledig digitale valuta dat proces zou maken. Met een enkele muisklik bepaalt de overheid wat de burger met zijn geld kan doen en of die er überhaupt nog toegang toe heeft. Niet alleen zou het eenvoudiger zijn om beslag te leggen op de bezittingen van mensen, maar de overheid zou bijvoorbeeld ook kunnen voorkomen dat mensen doneren aan “verkeerde” doelen door eenvoudig de “programmering” van uw digitale geld te veranderen.

Lezers van door de overheid als “Fake News” geoormerkte kranten en websites zouden als “gebruikers van schadelijke desinformatie” kunnen worden gebrandmerkt als basis voor herprogrammering van hun digitale geld. Mensen die vaccins weigeren, of Rusland niet publiekelijk aan de kaak stellen, kunnen sancties via hun bankrekeningen krijgen.

Westerse regeringen verklaren momenteel de financiële oorlog aan tientallen particuliere Russische burgers, er komt geen rechter aan te pas, er is geen sprake van misdrijven. Puur willekeurig worden Russen vanwege hun nationaliteit gestraft. Maar wat een oligarch kan worden aangedaan, kan iedereen worden aangedaan.

In wezen zou iedereen die het overheidsbeleid niet ondersteunt onder de dreiging van een financiële ondergang leven.

De mogelijkheden zijn even eindeloos als angstaanjagend. Central Bank Digital Currencies zijn de doodsteek voor het idee van individuele vrijheid. De doodsteek voor het vrije westen zoals wij dat kenden. Het vrije westen dat ons zoveel welvaart en welzijn heeft gebracht. Het is bijna onmogelijk de negatieve impact hiervan te overschatten.

Als je je érgens zorgen om zou moeten maken, dan is dat een door de overheid uitgegeven digitale munt.

close

Vind u een Moreel Kompas ook zo belangrijk? Meld u dan geheel vrijblijvend aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.
Deel dit artikel: