Selecteer een pagina

China verweet de VS afgelopen donderdag haar opstelling in het Okraïne conflict tussen de NAVO en Rusland. Daarnaast beschuldigt China de VS er van dat de betrekkingen tussen de beide landen er bepaald niet beter op geworden zijn sinds de virtuele top tussen Biden en Xi van twee maanden geleden.

Deze verwijten maakte de Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi in een telefoongesprek met zijn collega-minister van Buitenlandse Zaken van de VS, Antony Blinken. Het is geen eufemisme te stellen dat sprake is van een belangrijke ontwikkeling als Wang formeel en voor het eerst de kant van Rusland in het Okraïne conflict kiest en daarbij aangeeft dat China van oordeel is dat Moskou “redelijke veiligheidszorgen” heeft over de Oekraïne en dat die “serieus moeten worden genomen“. Chinese staatsmedia en aan Peking gelieerde experts zijn ook steeds luider geworden over de kwestie en beschuldigen de NAVO de zaak op de spits te drijven. Wij publiceerden reeds eerder over de positie die Rusland in dit conflict heeft ingenomen (bron).

Wang Yi drong aan op kalmte bij alle betrokken partijen, maar riep het Westen specifiek op “haar Koude Oorlog-mentaliteit op te geven“. Het is publiek geheim dat de economische en politieke sancties van de VS tegen Rusland en China, beide landen tot bondgenoten hebben gemaakt in hun politiek jegens de VS.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergey Lavrov en zijn Chinese ambtgenoot Wang Yi

Het Chinese regime zal overigens haar invloed en haar banden met Rusland verder vergroten als de Verenigde Staten en de EU zwaardere sancties tegen Rusland instellen. Dit is niet in de laatste plaats het gevolg van het verstrekken van strategische leningen door China aan landen die elders onvoldoende financiering kunnen verkrijgen. Beijing hanteert dit mechanisme als strategisch middel om wereldwijd haar invloed te vergroten. Schulden maken afhankelijk. Zo simpel is het. Daarnaast zullen de reguliere handelsbetrekkingen tussen Rusland en China worden versterkt aangezien China zich niet zal aansluiten bij een handelsboykot van de EU en de VS.

In de afgelopen tijd, toen de Verenigde Staten en diens bondgenoten een steeds hardere houding aannamen ten opzichte van China (onder andere in het kader van de diplomatieke boycot van de Olympische Spelen in China en aanhoudende verwijten aan China ten aanzien van de mensenrechten situatie, boycot van technologie uit China, etc.), zijn China en Rusland naar elkaar toegegroeid. Poetin zal naar verwachting in februari China bezoeken en de twee landen hebben het afgelopen jaar op tot nu toe ongekende schaal gezamenlijke militaire oefeningen gehouden.

De opstelling van de NATO, EU en de VS in het Oekraïne conflict leidt aldus tot zeer aanzienlijke globale geopolitieke en economische consequenties.

Ofschoon het thans onwaarschijnlijk is dat Beijing rechtstreeks zal participeren in een conflict tussen Rusland en de Oekraïne, rekenen de Chinezen op strategische winst door zich op deze manier in het conflict op te stellen. De Chinese politiek is altijd gericht op langere termijn effecten boven korte termijn winst. In het Westen wordt veeleer gedacht in termen van korte termijn resultaten en het powerplay dat daarvoor nodig.

close

Vind u een Moreel Kompas ook zo belangrijk? Meld u dan geheel vrijblijvend aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.
Deel dit artikel: