Selecteer een pagina

Meer dan drie decennia zijn verstreken sinds wetenschappers van GlaxoSmithKline zijn gestart met de ontwikkeling. Woensdag 6 oktober 2021 is eindelijk een malariavaccin goedgekeurd door de WHO. Het vaccin is er op gericht het leven te helpen redden van circa 450.000 mensen per jaar die aan de gevolgen van een malariabesmetting overlijden. Meer dan 50% daarvan betreft kinderen jonger dan 5 jaar. De focus van de malariasterfte ligt in de sub-Sahara in Afrika. Het vaccin is ontwikkeld voor zowel kinderen als volwassenen.

Volgens de Wall Street Journal is de goedkeuring van de WHO een cruciale stap in het bestrijden van malaria. De toepassing kan overigens nog jaren duren omdat het in grote delen van Afrika dient te worden uitgerold. 

Mosquirix kreeg in 2015 al een positief advies van het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA). De WHO wilde echter meer resultaten zien, en besliste een jaar later om een groot pilootproject op poten te zetten. Daarbij zou het vaccin worden toegediend bij kinderen in Kenia, Ghana en Malawi. Sinds 2019 zijn op die manier 2,3 miljoen dosissen van het vaccin toegediend bij zo’n 800.000 kinderen in de drie Afrikaanse landen.

Dit vaccin (Mosquirix) is het eerste vaccin dat wordt toegepast tegen een parasitaire ziekte. De prik is ontwikkeld tegen de door muggen verspreide ziekteverwekker van malaria: Plasmodium Falciparum. 

Voordat iemand te opgewonden raakt, wijst men er echter op dat uit testen is gebleken dat het vaccin het aantal gevallen van ernstige malaria slechts met 30% verminderd. Dit in combinatie met de logistiek, financieel en cultureel lastige brede toepassing in betreffende regio’s van Afrika, is de verwachting dat het jaren zal duren voordat inzichtelijk is hoe effectief het vaccin in de echte wereld is.

Parallelen en verschillen malaria met covid

Wat als…

Als overheden en farmaceutische industrie dezelfde voortvarendheid en snelle, voorlopige toelatingen door de gezondheidsautoriteiten hadden betracht als bij corona, zouden over de looptijd van 30 jaren bij een effectiviteit ad 30% maar liefst 8,1 mln. malaria doden voorkomen zijn. 

Vrij naar Zero Hedge

close

Vind u een Moreel Kompas ook zo belangrijk? Meld u dan geheel vrijblijvend aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.
Deel dit artikel: