Selecteer een pagina

Bij de stemming van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties op woensdag 2 maart j.l., die de Russische invasie van de Oekraïne veroordeelde, was er één zeer opvallende onthouding: China.

We worden geconfronteerd met een tragedie voor de Oekraïne, maar ook met een grote regionale crisis met potentieel desastreuze gevolgen voor ons allemaal“, werd de vergadering ingeleid.

Wat een ‘speciale noodzitting’ werd genoemd, was in feite een “zeer speciale” vergadering, aangezien het slechts de 11e in de geschiedenis van de VN was. Dergelijke sessies worden normaliter bijeengeroepen als de Veiligheidsraad over dringende kwesties over oorlog en vrede geen unanieme consensus kan bereiken. Het is duidelijk dat Rusland vetorecht heeft als het gaat om resoluties van de VN-Veiligheidsraad. Dus ook bij resoluties tegen Rusland.

De resolutie waarin de aanval van Rusland op Oekraïne werd veroordeeld met een overweldigende meerderheid:

  • 141 voor
  • vijf tegen
  • 35 onthoudingen

De “nee”-stemmen omvatten de volgende landen:

  • Rusland
  • Noord-Korea
  • Eritrea
  • Syrië
  • Wit-Rusland.

De definitieve resolutietekst luidt dat de VN “de verklaring van 24 februari 2022 door de Russische Federatie van een “speciale militaire operatie” in Oekraïne” veroordeelt en bevestigt dat “geen enkele territoriale verwerving door dreiging of het gebruik van geweld als legaal zal worden erkend“, en verder:

“Erkennend dat de militaire operaties van de Russische Federatie op het soevereine grondgebied van Oekraïne zich op een schaal bevinden die de internationale gemeenschap in decennia niet in Europa heeft gezien en dat dringende actie nodig is om deze generatie te redden van de gesel van oorlog”.

De dag erna, donderdag 3 maart, uitte het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken vernietigende en snoeiharde kritiek op de NAVO. Peking herhaalde recente opmerkingen van het Kremlin en legde de uiteindelijke schuld voor de actuele situatie bij het expansionisme van de NAVO.

De tekst van het ministerie van Buitenlandse Zaken citeerde daarbij simpelweg eerdere Amerikaanse staatslieden en functionarissen, met name ook George Kennan (bron)

Internationale media hebben de laatste tijd vele malen vermeld dat George Kennan, de voormalige Amerikaanse ambassadeur in de Sovjet-Unie, in de jaren 1990 aan de Amerikaanse regering suggereerde dat uitbreiding van de NAVO tot aan de grenzen van Rusland de meest noodlottige fout van het Amerikaanse beleid zou zijn. Helaas heeft de Amerikaanse regering zich hiervoor doof gehouden.”

Verder citeerde de verklaring van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken: “Thomas Friedman, een beroemde Amerikaanse expert op het gebied van internationale betrekkingen, schreef in een recent artikel dat een ondoordacht besluit van de VS om de NAVO uit te breiden de betrekkingen met Rusland en de Amerikaanse regering in de eerste jaren heeft ondermijnd ”. Tulsi Gabbard, voormalig lid van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, zei “dat de crisis had kunnen worden beëindigd en de oorlog gemakkelijk had kunnen worden vermeden als president Biden eenvoudigweg had beloofd niet te accepteren dat Oekraïne lid wordt van de NAVO. Maar ze kozen ervoor om dat niet te doen.”

Zie ook ons artikel “Oekraïne crisis: China kiest de kant van Rusland” van 30 januari !

close

Vind u een Moreel Kompas ook zo belangrijk? Meld u dan geheel vrijblijvend aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.
Deel dit artikel: