Selecteer een pagina

Het Amerikaanse farmaceutische en biotechnologiebedrijf Moderna Inc. heeft vrijdag in Europa een terugroepactie uitgevoerd met betrekking tot 764.900 doses van haar COVID-19 vaccin nadat verontreinigingen in een flacon waren ontdekt.

De partij wordt teruggeroepen omdat een vreemde substantie werd gevonden in een flacon die is vervaardigd op de contractproductielocatie van het bedrijf, ROVI” deelden Moderna en het Spaanse ROVI Pharma Industrial Services mee in een gezamenlijke verklaring.

Men gaf niet aan welke verontreiniging is aangetroffen.

De besmetting werd getraceerd in slechts één flacon van de partij en de onderzoekers van het bedrijf “geloven niet” dat de besmetting een risico vormde voor andere flacons in de partij. Desalniettemin is de gehele batch, of wat er nog niet van gebruikt is, teruggeroepen. De partij werd namelijk al op 13 januari en 14 januari verdeeld over Noorwegen, Polen, Portugal, Spanje en Zweden.

Moderna voerde een zoekopdracht uit in haar wereldwijde veiligheidsdatabase en er werden geen veiligheidsproblemen gemeld bij personen die het Moderna COVID-19-vaccin van deze batch hebben ontvangen. Tot op heden zijn er geen veiligheids- of effectiviteitsproblemen geïdentificeerd“, aldus de verklaring.

Tot op heden zijn wereldwijd meer dan 900 miljoen doses van het Moderna COVID-19 vaccin toegediend. 

Vorig jaar liet Moderna verschillende van zijn COVID-19-vaccins terugroepen nadat in Japan na onderzoek roestvrijstaal in sommige flacons werd aangetroffen. De destijds teruggeroepen partijen werden overigens vervaardigd door dezelfde Spaanse onderneming, ROVI.

Drie mannen (30, 38 en 49 jaar oud) in Japan waren in augustus 2021 ernstig ziek geworden nadat ze een tweede dosis van het teruggeroepen COVID-19-vaccin hadden gekregen en stierven kort daarna.  

Bron: NTD Nieuws

close

Vind u een Moreel Kompas ook zo belangrijk? Meld u dan geheel vrijblijvend aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.
Deel dit artikel: