Selecteer een pagina

Lange tijd werd gespeculeerd wat aandeelhouder Musk met Twitter voor ogen heeft. Dat is nu duidelijk: Musk wil de short message service van de beurs halen. Dit zou een eclatante overwinning kunnen zijn voor de vrijheid van meningsuiting. 

De afgelopen dagen werd er door velen gespeculeerd over een mogelijke overname van Twitter door de flamboyante, excentrieke en dwarse denker Elon Musk. 

Op 4 april kondigde de geboren Zuid-Afrikaan aan dat hij een belang van ongeveer negen procent in Twitter zou houden. Wel deed hij afstand van een zetel in het bestuur van het bedrijf. Deze functie zou hem ervan weerhouden zijn belang tot boven 14,9 procent te verhogen. Die riep de vraag op wat de rijkste man ter wereld van plan was. Helemaal overnemen?

Dat is vandaag uitgekomen. Musk biedt 54,20 dollar per aandeel aan de aandeelhouders van het beursgenoteerde bedrijf en zegt dat Twitter een privébedrijf moet worden. 

Sinds mijn investering weet ik dat het bedrijf in zijn huidige vorm niet zal floreren of zijn sociale missie zal waarmaken“, schreef Musk in een bericht aan het Twitter-bestuur.

Nog maar een week geleden verweet hij Twitter de vrijheid van meningsuiting te ondermijnen. Hij ziet het platform als een “de facto centrale plaats voor openbare uitwisseling van standpunten” en bekritiseert de vaak willekeur waarmee personen door Twitter worden geblokkeerd of van Twitter worden verwijderd. Musk is een vriend van Twitter-oprichter Jack Dorsey en heeft sinds diens ontslag herhaaldelijk kritiek geuit op het huidige management onder leiding van CEO Parag Agrawal. Hij plaatste, volledig in lijn met de handelwijze van Musk, onder meer een foto van Agrawal als Sovjetdictator Jozef Stalin.


Twitter kan zich op grond van allerlei beschermingsconstructies tegen de overname verzetten – maar voor het geval dat Musk in de overname slaagt heeft hij al grootse plannen aangekondigd. Zo wil hij het Twitter-algoritme ‘open source’ maken, waardoor voor iedereen zichtbaar is op basis van welke criteria de tijdlijn, de trending topics, etc. worden bepaald. Ook ontstaat daardoor inzicht op grond waarvan sprake kan zijn van verwijdering of blokkering en wat “fake news” dan wel niet zou zijn. Musk heeft al eerder aangegeven dat er een mogelijkheid moet komen om Tweets te wijzigen (bijvoorbeeld bij spelfouten). “Twitter heeft buitengewoon groot potentieel. Ik ga het vrijgeven“, zei Musk.

De vraag is nu of aandeelhouders op zijn bod zullen ingaan. Musk biedt hen een prijs van ongeveer $ 8 boven de laatste beurskoers.

Laten we het hopen. Daardoor kan Twitter onder het juk van de beursnotering uitkomen. Een en ander als basis voor een transparante en pluriforme informatievoorziening in de wereld. Het antwoord op onzinnige opvattingen is niet blokkeren of verbieden, maar zinnige tegenargumentatie.

In die policy past ook dat Twitter Trump weer toelaat op het platform.

close

Vind u een Moreel Kompas ook zo belangrijk? Meld u dan geheel vrijblijvend aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.
Deel dit artikel: