Selecteer een pagina

In 2022 zullen naar verwachting maar liefst 88.000 miljonairs naar een ander land verhuizen. Dat blijkt uit het Henley Global Citizens Report.

Het is interessant hiernaar te kijken, want miljonairs hebben niet alleen in potentie veel te verliezen, zij hebben ook de mogelijkheden elders te gaan wonen. En om moverende redenen te besluiten: “bekijk het maar hier”. Het vestigingsklimaat voor miljonairs levert in die zin belangrijke informatie. Naar welke landen verhuizen miljonairs en waar komen ze vandaan?

In onderstaande afbeelding is een en ander gevisualiseerd door Carmen Ang en Nick Routley van Visual Capitalist. Hierin is de balans tussen immigratie en emigratie van “High Net Worth Individuals” (HNWIs) per land gepresenteerd. HNWI’s zijn personen met een vermogen van meer dan US $ 1 miljoen. Dollarmiljonairs dus.

Migratie van miljonairs is terug van weggeweest
2020 liet een sterke daling van het aantal migrerende miljonairs zien door de wereldwijde lockdowns en bewegingsbeperkingen als ingesteld door overheden tegen de verspreiding van het coronavirus. Het was niet eenvoudig het thuisland te verlaten als je deels niet eens je huis mocht verlaten en/of naar een ander land mocht reizen. 

Maar naarmate de beperkingen werden versoepeld en landen hun grenzen weer openden begon de migratie van miljonairs weer op gang te komen. Wellicht deels ook geïnspireerd door frustratie over het gevoerde coronabeleid, want er was sprake van grote verschillen in het gevoerde beleid tussen individuele landen. In die zin kan er deels sprake zijn geweest van ‘coronabeleidsvluchtelingen’.

In meerjarig perspectief was het aantal migrerende miljonairs als volgt:

Welke landen zien miljonairs vertrekken?
Er is uiteraard een veelheid aan potentiële redenen waarom miljonairs hun land verlaten. Ontsnappen aan oorlog en onveiligheid in het algemeen is er een van. Het is dan ook geen verrassing dat Rusland en de Oekraïne naar verwachting in 2022 aanzienlijke emigratiecijfers zullen laten zien.

Noot: cijfers afgerond op 100-tallen.

Terwijl Rusland naar verwachting 15.000 miljonairs ziet vertrekken, zal de Oekraïne naar verwachting het hoogste verlies in procenten ervaren. De verwachting is dat maar liefst 42% van de miljonairs het land in 2022 zullen verlaten. Zoals gezegd: miljonairs hebben veel te verliezen.

China ziet 10.000 miljonairs vertrekken. Miljonair wordt je normaliter door een onderneming te voeren en hard te werken. Het ondernemerschap en het communistische regime zijn beperkt compatibel met elkaar. Een communistisch regime is de facto een partij dictatuur waar willekeur aan de orde van de dag is. Kun je je een vertrek permitteren, dan is er absoluut iets voor te zeggen dat te doen. Te meer daar de welvaartsgroei in China onlangs begint af te nemen. Het economisch klimaat wordt guur en de diverse draconische “zero covid” lockdowns stemmen ook niet vrolijk.


Welke landen zien miljonairs aankloppen?
De Verenigde Arabische Emiraten (VAE) is te beschouwen als een “miljonairsmagneet”. Mede door het actieve immigratiebeleid van het land dat speciaal is afgestemd op het aantrekken van privévermogen en internationaal talent. In 2022 zullen naar verwachting 4.000 miljonairs in de Emiraten gaan wonen. Wat miljonairs prettige vestigingscriteria vinden, zijn onder andere: veiligheid, fraai weer, weinig overheidsbemoeienis en regelzucht en een vriendelijk fiscaal regime. Golfbanen en de nabijheid van de zee helpen ook.

Australië blijft ondanks haar faux-pas op coronagebied (extreem streng beleid) miljonairs aantrekken en komt op de tweede plaats achter de VAE. De afgelopen twee decennia zijn ongeveer 80.000 miljonairs tussen de kangoeroes gaan wonen omdat de kosten van gezondheidszorg in Australië laag zijn, de erfbelasting nul is en sprake is van een prima economische situatie.

Het is evident dat een netto instroom aan miljonairs gunstig is voor een land. Die lui hebben immers wat te besteden…

close

Vind u een Moreel Kompas ook zo belangrijk? Meld u dan geheel vrijblijvend aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.
Deel dit artikel: