Selecteer een pagina

Volgens de laatste gegevens gepubliceerd door de Verenigde Naties bedroeg het aantal internationale migranten in 2020: 281 miljoen. Dit correspondeert met ca. 3,6 procent van de wereldbevolking. 

Met “migrant” wordt bedoeld: Elke persoon die naar een ander land verhuist ongeacht de aard en oorzaak van de verhuizing of de duur van het verblijf. 

Deze definitie bestrijkt een breed scala aan omstandigheden en omvat zowel oorlogs- als economische vluchtelingen – geschat op meer dan 82 miljoen – en vrijwillige migranten: werknemers, studenten, gepensioneerden, fiscale vluchtelingen (zie: Migratiestromen miljonairs in kaart gebracht), enz.

Bovenstaande kaartje geeft een overzicht van de migratietrends in de wereld. Het toont het jaarlijkse migratiesaldo (aankomsten minus vertrek) van landen en gebieden, in verhouding tot hun bevolkingsomvang. Het migratiesaldo is uitgedrukt per 1.000 inwoners per jaar. 

Tussen 2017 en 2021 waren de regio’s van de wereld die die de meeste mensen per saldo zagen vertrekken de Marshalleilanden en Amerikaans Samoa in de Stille Oceaan, gevolgd door Libanon en Venezuela. Tijdens deze periode tikten deze vier gebieden, waarvan sommige ernstige economische problemen ondervinden, een gemiddeld nettoverlies van 28 tot 42 inwoners per 1.000 inwoners per jaar, aan.

De regio’s die de meeste migranten in verhouding tot hun bevolkingsomvang zagen binnenkomen: de door Nieuw-Zeeland bestuurde Tokelau-archipel, en een aantal belastingparadijzen in het Caribische gebied,de Caicoseilanden en Malta. Hier lag het gemiddelde jaarlijkse migratiesaldo tussen de 22 en 45 extra personen per 1.000 inwoners. In west Europa doen België, Zweden (inmiddels een ultra-rechtse regering), Ierland, Zwitserland (maak dat je weg komt met je geld uit de EU) en Spanje (daar zijn de kosten van levensonderhoud nog te doen en schijnt de zon) goed mee als netto ontvangers.

Ten aanzien van de in de media geschetste beeldvorming dat noord-afrikanen in gammele bootjes proberen naar het rijke Europa te migreren en collectief verdrinken in de Middellandse zee, de volgende cijfers:

Number of recorded deaths of migrants in the Mediterranean Sea from 2014 to 2021.

1.369 overleden migranten in heel Europa over 2021 is natuurlijk niet niks. Maar wat te denken van dik 45.000 personen alleen al in Nederland die jaarlijks overlijden aan kanker? En de minimaal ruim 10.000 onverklaarde oversterfte (exclusief Corona!) in Nederland na aanvang van de vaccinatie campagnes tegen Corona? Misschien eens onderzoek naar laten doen hoe dat zit? 

Ondanks de niets ontziende impact van de klimaatveranderingen, op de Middellandse zee kan het echt spoken en te keer gaan gezien de nimmer aflatende stroom antieke amforen die wordt opgevist, is sprake van een opmerkelijke daling in het aantal slachtoffers per jaar sinds 2016.


Ja maar…. overlijden aan kanker is geen keuze.
In een gammele boot stappen wel. Net als vaccineren trouwens. 
Voor actuele analyses inzake oversterfte verwijzen wij naar dé bron in Nederland: www.virusvaria.nl

close

Vind u een Moreel Kompas ook zo belangrijk? Meld u dan geheel vrijblijvend aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.
Deel dit artikel: