Selecteer een pagina

Poetin zet de aanval op Kiev voort, maar dat vordert opvallend langzaam voor een leger van een land dat zich een erg grote broek aanmeet op het wereld toneel. Kwaliteit Russisch leger: belabberd 

Rusland heeft een economie met de omvang van die van de BeNeLux, is een van de negen landen met kernwapens (naast Rusland bezitten ook China, India, Israël, Noord-Korea, Pakistan, Verenigde Staten, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk kernwapens) en speelt al decennia een prominente rol op het politieke wereldtoneel en in diverse delen van de wereld waar oorlogen worden uitgevochten.

Met verbazing kan echter worden geconstateerd dat van een “Blitzkrieg” in de Oekraïne bepaald geen sprake is. Los van het feit dat oorlog volstrekt verwerpelijk is blijkt hier dat het Russische leger bepaald geen geoliede machine is. De vooruitgang van de militaire acties in de Oekraïne is bedroevend. Er is sprake van een mix van factoren die hiervan de oorzaak zijn: sterk verouderd materiaal, slechte planning, slechte uitvoering, slechte logistiek, ongemotiveerde soldaten en fel verzet. Tevens moet het Russische leger kennelijk gebruik maken van allerlei ingehuurde eenheden uit Tsjetsjenië en Syrië. Bij Kiev blijft de aanval van Poetin nu steken in de stad Irpin, vlak voor de buitenste ringweg van de stad. In Kiev zelf bleef het vannacht relatief rustig. Volgens cijfers van het Pentagon heeft Poetin nu zijn hele troepenmacht van ongeveer 150.000 soldaten die zich eerder aan de grens hadden verzameld, naar het front gebracht.

Bron: Al Jazeera

Vooral ten westen van Kiev concentreert Poetin zijn beste en meest gevechtsklare eenheden – waaronder de beruchte Tsjetsjeense eenheden onder leiding van dictator Kadyrov. Dat zijn geen soldaten die tot taak hebben gebied te veroveren maar criminele moordbrigades. Maar dat is niet alles: zoals de Wall Street Journal meldt, rekruteert Moskou momenteel massaal soldaten in Syrië. Mogelijk soldaten met ervaring in huis aan huisgevechten. De flank ten westen van Kiev is kennelijk belangrijk voor enerzijds de omsingeling van Kiev, anderzijds het afsluiten van westerse hulpgoederen vanuit Polen.

Dit illustreert twee zaken:

  1. Mogelijk gaat Poetin er van uit dat er brute huis aan huisgevechten zullen plaatsvinden. Of wil hiermee dreigen,
  2. Kennelijk acht Poetin de inhuur van deze types noodzakelijk omdat het eigen leger daartoe niet is geëquipeerd. Een stadsoorlog vergt ander materieel en een andere aanpak dan een landoorlog. En de Oekraïne is mogelijk op eigen terrein militair, technisch en tactische superieur. Heeft Poetin angst?

Zware gevechten vinden ook plaats in de steden Tsjernihiv, Charkov, Marioepol en Mykolajiv, maar het Russische leger is kennelijk niet in staat om grotere steden voortvarend in te nemen. Zelfs niet na langdurige gevechten en vreselijke artillerie beschietingen.

Odessa bereidt zich ook voor op zware gevechten. Russische territoriale winst is al dagenlang schaars. Ook in het oosten is men nu opgerukt naar de hoofdstad Kiev, in het zuiden rukt men op naar Zaporizja.

Laat hieraan in hemelsnaam per omgaande een einde komen. Oorlog lost niets op en veroorzaakt oneindig en onnodig leed. En uiteindelijk moet dit uit onderhandeld worden. Elke minuut uitstel van een wapenstilstand is verschrikkelijk treurig. Sancties zijn prima, maar leiden niet tot het per direct stoppen van de oorlog.

Zie ook: “Denktank publiceert oplossing Oekraïne crisis“.

close

Vind u een Moreel Kompas ook zo belangrijk? Meld u dan geheel vrijblijvend aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.
Deel dit artikel: