Selecteer een pagina

Ingewijden en wappies wisten het uiteraard uit diverse studies al veel lager, lockdowns werken niet. Het gerenommeerde Johns Hopkins Institute for Applied Economics, Global Health, and the Study of Business Enterprise (u weet wel van al die wereldwijde kwantitatieve gegevens over corona zoals op www.ourworldindata.org) heeft onderzoek gedaan naar de effectiviteit en de gevolgen van lockdowns.
Het instituut heeft verschillende soorten studies beoordeeld.

De conclusies zijn simpel:

“…stringency index studies find that lockdowns in Europe and the United States only reduced COVID-19 mortality by 0.2% on average. SIPOs were also ineffective, only reducing COVID-19 mortality by 2.9% on average. Specific NPI studies also find no broad-based evidence of noticeable effects on COVID-19 mortality.

While this meta-analysis concludes that lockdowns have had little to no public health effects, they have imposed enormous economic and social costs where they have been adopted. In consequence, lockdown policies are ill-founded and should be rejected as a pandemic policy instrument.

Kuipers meldde vorige week dat het lastig is de effectiviteit van individuele maatregelen vast te stellen. Uit dit onderzoek blijkt in feite dat het hele pakket (bewegingsbeperkingen, avondklok, winkelsluitingen, maximaal aantal bezoekers, etc. etc.) in totaliteit verwaarloosbare effecten op de mortaliteit heeft. Uiteraard volgens Kuipers wel op het aantal besmettingen. Maar zoals we vanaf dag 1 weten: dat zegt helemaal niks. Wie besmet is hoeft helemaal niet ziek te zijn en het aantal besmettingen is sterk afhankelijk van het aantal metingen (het testen bij de GGD, waarmee men inmiddels ook maar is opgehouden). Daarnaast is de conversiefactor van het aantal besmettingen naar het aantal zieken dat uiteindelijk met een kaartje aan de dikke teen in een mortuarium eindigt sterk afhankelijk van de covid variant, de behandelmethoden, de vaccinatiestatus, het onderliggend lijden, de leeftijd van betrokkene, etc..

Eigenlijk ook niks nieuws. De overheid wist ook voor afkondiging van diverse lockdowns dat het schadelijk was. Niet alleen voor de economie maar ook in medische/gezondheidszin. Zie ter zake het rapport over de 620.000 vernietigde levensjaren (quali’s) die het gevolg zijn van lockdown maatregelen met een mogelijk positief effect van slechts 100.000 gewonnen levensjaren. De overheid wist dat het netto effect negatief was, maar deed het toch. Het wordt tijd dat politici en ambtenaren hoofdelijk aansprakelijk gesteld kunnen worden. Zeker als het gaat over gezondheid en dood van burgers. Als Kuipers op basis van deze gegevens “de mogelijkheid van lockdowns” nog in zijn “gereedschapskist” wenst te hebben, wordt het tijd voor juridische actie.

Lees hier het hele rapport van Johns Hopkins: bron.

close

Vind u een Moreel Kompas ook zo belangrijk? Meld u dan geheel vrijblijvend aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.
Deel dit artikel: