Selecteer een pagina

Het Genootschap biedt incidenteel ruimte op haar platforms voor interviews met personen of organisaties die trend settend zijn in de ontwikkeling van de publieke opinie. Ditmaal is, wederom, het woord aan influencer John Hekking voor Moreel Kompas. 

Welkom John. Alweer een tijd geleden dat wij elkaar spraken. Inmiddels is de wereld volop in beweging zou je kunnen zeggen. Hoe kijk jij naar de momentele “State of the World”?
JH: “Wat veel slecht geïnformeerde mensen denken is dat nu corona voorbij is, we terugkeren naar de situatie van pakweg 2019. Een situatie van welvaart, zorgeloosheid, de illusie van een functionerende overheid en journalistiek, grootse vergezichten over klimaat en welvaartsgelijkheid, goedkope producten bij de Action, stijgende huizenprijzen en minimaal 2 keer per jaar op vakantie. Dat is een totale illusie. Nu is er een oorlog gaande in de Oekraïne en iedereen is bezig met het straffen van Poetin, maar niemand is bezig met het bereiken van een oplossing voor dat conflict. Straffen is lekker, voor het geweten en in het kader van grandstanding: “kijk mij eens deugen”. Maar het levert geen enkele bijdrage aan de oplossing van het bestaande conflict. Sterker nog: het straft de verkeerden: het Russische volk en bedrijfsleven en onszelf. Briljant denkwerk weer.”

Nou, je zit er weer lekker in. Kun je dat nader toelichten?
JH: “Wat je ziet is dat overheden bij incidenten als corona en nu ook weer bij de Oekraïne, grossieren in maatregelen waarvan volstrekt onduidelijk is wat daarvan de middellange- en langere termijn effecten zijn. We hebben gezien dat lockdowns en bewegingsbeperkingen hebben geleid tot ongekend negatieve impact op de wereldwijde economie via het verstoren van supply chains en dat oeverloze compensatiemaatregelen voor het bedrijfsleven (niet compensatiemaatregelen voor corona maar voor de door de overheid zelf toegepaste maatregelen tegen de verspreiding ervan) hebben geleid tot het verstoren van marktmechanismen waaronder prijsvorming. We hebben gezien dat het jarenlange overstimuleren van economieën door centrale banken via gratis geld (rente nihil) en oeverloze monetaire geldverruimingen, hebben geleid tot een inflatie die wij sinds de jaren 70 van de vorige eeuw niet meer hebben meegemaakt. En bij die 6% inflatie van nu blijft het niet, we zitten binnen enkele maanden op 15% of meer. We hebben gezien dat de burgers via belastingen plus inflatie structureel verarmen. Nee, terug naar een wereld vol welvaart gaat hem niet worden.

Jij verwacht dat we aan het einde van onze welvaart zijn aangekomen, het einde van een tijdperk?
JH: “Exact. We leven in geleende tijd. Letterlijk en figuurlijk. Als ik bijvoorbeeld kijk naar wat overheden, bedrijfsleven en burgers aan schulden hebben, dan slaat me de schrik om het hart. Die schulden zijn wereldwijd zó groot dat deze niet meer opgebracht kunnen worden. Om alleen al de schulden te kunnen voldoen zou de hele wereld een jaar of drie moeten werken zonder dat er een cent aan andere zaken dan aflossing van schulden wordt besteed. Een onwerkelijke situatie. Naast die schulden is overigens bijvoorbeeld nog sprake van liabilities, in goed Nederlands: verplichtingen. Bijvoorbeeld van overheden op het gebied van pensioenen, uitkeringen, etc. De schulden en verplichtingen zijn niet meer op te brengen. We hebben collectief op de pof geleefd en daarmee gedaan alsof we welvarend zijn. We zijn nu aangekomen in de tijd dat de rekeningen moeten worden betaald. En dat gaat niet. Trouwens, je weet dat in Nederland inmiddels 1 op de drie banen een baan in de collectieve sector is? Een op de 3! And counting… Dat zijn banen die economisch geld kósten in plaats van geld opleveren dus de basis om tot welvaartsgroei te komen in Nederland neemt verder af.

Een sombere zienswijze. Hoe zie je de toekomst?
JH: “Zwart. Inktzwart. Het Wereld Economisch Forum streeft een Great Reset na waarin NGO’s, grote tech- en farmaceutische ondernemingen, de VN, etc. de wereld op technocratische en neo-communistische wijze besturen, maar dat gaat niet gebeuren. Globalisme is ten einde. Per definitie doen de leading countries niet mee aan het overdragen van macht aan een “wereld regering vol ambtelijke apparatsjiks”, reden waarom China, Rusland en USA bijvoorbeeld niet mee doen met een dergelijke transitie. De wereld zoals wij die kennen wordt van binnenuit opgeblazen. Op basis van een wetmatig patroon. Wij zijn aan het einde van een economische en maatschappelijke cyclus. Wij zijn decadent geworden. Wij denken natuurwetten en economische wetten te kunnen omzeilen, wij houden ons overmatig bezig met randverschijnselen, wij verwerpen inmiddels onze eigen geschiedenis door bijvoorbeeld historische kunst en literatuur te verketteren of uit musea en bibliotheken te verwijderen. Allemaal indicatoren dat wij aan het einde van een cyclus zitten en een fundamentele en pijnlijke herstructurering aanstaande is. Economisch en maatschappelijk. Herstructureringen zijn zeer pijnlijk en soms bloederig.

Pfff. Ben jij de enige die dit zo ziet?
JH: “Alle topbankiers, vrije denkers, beleidsbepalers van niveau (zijn er weinig van), weten dat het ten einde is. Je kunt geen welvaart blijven kopen met schulden. Het spel is over. De maatregelen om te doen alsof het economisch goed gaat zijn uitgewerkt. Een schuldenprobleem oplossen door meer schulden te maken is niet zo slim. Daarmee verergert de situatie. De rekening wordt verschoven naar de toekomt. Dat schulden op schulden opstapelen is een aantal keren gebeurd in de hoop dat de tijd de oplossing biedt, bijvoorbeeld door economische groei. Maar die oplossing kwam niet. Ik heb een uitgebreid netwerk van denkers over de hele wereld. Die mensen denken er allemaal zo over. En dat is realistisch. Een goede vriend van mij is bijvoorbeeld Jeremiah Babe uit California USA. Die heeft een dagelijkse vlog waarin hij gepassioneerd uitlegt hoe hij de situatie vanuit de Verenigde Staten ziet. Misschien is het het beste als je die eens bekijkt.

John, dank. Gaan we doen!
JH: “Goed plan. Als je meer wilt weten over de mechanismen achter hetgeen er nu staat te gebeuren, kan ik een video van een studievriendje van me warm aanbevelen. Ray Dalio. Die heeft het goed gedaan als investeerder. En ik zit hier in een interview met Moreel Kompas. Het leven is verdomde hard… Die video van Ray is trouwens ook aardig om kennis van te nemen omdat daarin wordt uitgelegd dat Nederland uitvinder is van het kapitalisme, de kapitaalmarkten, de wereldmunt en van de internationale scheepvaart die ons veel welvaart hebben gebracht. Inmiddels is Nederland afgegleden tot kansloze irrelevantie.

Jeremiah Babe

Ray Dalio: Omgaan met veranderingen in de wereldorde

Informatie over het World Economic Forum (WEF) vindt u o.a. hier:

close

Vind u een Moreel Kompas ook zo belangrijk? Meld u dan geheel vrijblijvend aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.
Deel dit artikel: