Selecteer een pagina

Het Genootschap biedt incidenteel ruimte op haar platforms voor interviews met personen of organisaties die trend settend zijn in de ontwikkeling van de publieke opinie. Ditmaal is, wederom, het woord aan influencer John Hekking voor Moreel Kompas.

Welkom weer bij Moreel Kompas. Tijdens ons laatste vraaggesprek gaf je aan er een brede maatschappijkritiek op na te houden. Van oplopende schulden, tweedeling in de maatschappij tot uitholling van het democratisch bestel. Vanwaar die kritische houding?
JH: “Dat is een goede vraag. Die is gaandeweg ontstaan. Als je tegenwoordig een beetje mediawijs bent en je blik op de wereld niet alleen laat bepalen door de bekende krantjes en de staatsomroep, dan zie je dat er in brede zin vanalles aan de hand is. Er ontstaat dan een gevoel van “Hè? Dat kan toch niet waar zijn?”. Met name de corona crisis heeft de ogen van menigeen geopend voor wat er maatschappelijk allemaal aan de gang is. Dat de wetenschap een verdienmodel blijkt te zijn dat geen enkele kritiek van buitenaf kan verdragen, dat de media optreden als roeptoeter van de overheid en gespecialiseerd zijn in het overtikken van persberichten, dat onafhankelijke instituten alles behalve onafhankelijk blijken te zijn, dat de overheid zijn eigen wetten overtreedt, etc. En dat de Tweede Kamer der Staten-Generaal een volstrekt tandeloze tijger is tegen het achterkamertjes gekonkel van het kabinet en partij bobo’s. Ik ben er zo van geschrokken dat ik de annalen van de DDR ben gaan bestuderen.

Ongelooflijk. Zo erg is het toch allemaal niet?
JH: “Het is nog erger. En dat zie je ook steeds meer helder worden. Uiteindelijk komt de regering niet weg met haar houding alles onder het tapijt te willen vegen, geen openheid van zaken te willen geven en de Tweede Kamer te schofferen waardoor controle op de regering onmogelijk wordt gemaakt. VWS kan onderzoek naar de onverklaarde oversterfte proberen tegen te houden, maar uiteindelijk komt de waarheid boven. Desnoods op basis van internationaal onderzoek. Je kunt iemand eens beliegen, maar je kunt niet iedereen altijd beliegen.

Hoe gaat dat werken dan?
JH: “Simpel. Je ziet dat bij de belangenverstrengeling tussen de Nederlandse overheid en het WEF. Inmiddels komen steeds meer stukken naar boven waaruit die belangenverstrengeling blijkt. En dat er substantiële belastinggelden vloeien naar een private onderneming. Dat is jarenlang in het geniep gebeurd. Zonder daar transparant over te zijn. Vragen in die richting zijn stelselmatig gebagatelliseerd en vragenstellers zijn geridiculiseerd of uitgemaakt voor wappie of complotdenker. Uiteindelijk komt alles altijd boven. Mijn hoop is bijvoorbeeld gevestigd op de Verenigde Staten. Daar kunnen we van alles van vinden maar dat land heeft nog voldoende interne correctie mechanismen om de macht een halt toe te roepen. Dat zie je nu ook gebeuren. Vaccin fabrikanten kunnen hun borst nat maken, Biden wordt op alle fronten teruggefloten wat betreft de vermeende maakbaarheid van een samenleving en een dominante rol voor de overheid daarin. Macht verdient tegenmacht en controle.

Hoe heb je zo leren denken?
JH: “Ik ben een gamer. Ik heb me suf gegamed in mijn leven. Dat heeft denk ik invloed gehad op mijn denken. Op het kunnen onderscheiden van de dingen die belangrijk zijn in het leven. Op mijn ontwikkelde drang naar vrijheid en overleven. Op mijn drang me te verzetten tegen immorele zaken. Als ik er zo over nadenk: Tetris taught me, if you fit in, you’ll disappear.”

close

Vind u een Moreel Kompas ook zo belangrijk? Meld u dan geheel vrijblijvend aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.
Deel dit artikel: