Selecteer een pagina

Het Genootschap biedt incidenteel ruimte op haar platforms voor interviews met personen of organisaties die trend settend zijn in de ontwikkeling van de publieke opinie. Ditmaal is het woord aan influencer John Hekking voor Moreel Kompas.

Welkom bij Moreel Kompas. Wellicht kunt u zich even introduceren.
JH: “John Hekking, 38 jaar, AI programmeur, geregistreerd partnerschap, 2 kinderen. Gesteriliseerd. Maatschappelijk betrokken. Volg de ontwikkelingen rondom corona op de voet. Heb een sensitieve maatschappelijke antenne en kritische inborst en ben sinds enkele jaren actief op social media als influencer.

Wij kennen elkaar al een hele tijd dus vousvoyeren lijkt onzinnig. John, hoe kijk jij naar de momentele maatschappelijke ontwikkelingen.
JH: “Ik zie een overheid die volkomen de weg kwijt is. Ik zie ministers die taalgebruik bezigen dat aanzet tot haat en tweespalt. Ik zie instituties die zich beroepen op een wetenschappelijke grondslag die er niet blijkt te zijn. Ik zie dedain van de regering naar de Tweede Kamer der Staten-Generaal. Ik zie uitholling van de democratie. Ik zie een pers die als een schoothondje achter het overheidsbeleid aanholt en niet ageert als de luis in de pels van het gezag die het zou moeten zij. Ik zie een overheid die willens en wetens wetten overtreedt. Ik zie een ongekend wantrouwen van de bevolking jegens de overheid. Of het nu de ambtenarij, de instituten of de politiek betreft. Er is sprake van een zware vertrouwenscrisis. Ik zie dat het politieke spectrum verbrokkelt en het politieke midden haar rol verspeeld heeft. Ik zie ontwikkelingen steeds maar doorgaan waar niemand om gevraagd heeft. Immigratie, klimaatbeleid, oplopende schulden, verscherping van de tweedeling in de maatschappij, verarming van de middenklasse, …pfff. Noem maar op. Ik zie een overheid die op alle fronten faalt, zoals in het corona beleid. Wat zijn we nu opgeschoten. Ik zie een overheid die structureel weigert verantwoording af te leggen en transparantie te betrachten. Het is dramatisch.

Een heel verhaal. Ik stel voor te focussen op de corona situatie, hoe zie je dat?
JH: “Prima. Ik ben desgewenst beschikbaar voor het bespreken van de overige thema’s. Een overheid die in “mantra modus” opereert is in mijn ogen niet langer ‘fact driven’. Ik hoor al 1.5 jaar niks anders dan vaccineren-vaccineren-vaccineren. Het is meelijwekkend. De vaccins brengen, los van de bijwerkingen, totaal niet wat beloofd is. Het is gênant. En bij tegenvallende resultaten is het enige dat ze kunnen verzinnen nog meer en nog vaker vaccineren. Terwijl men onderkent dat het niet zo best werkt, gaan ze gewoon toch door. Kafka kan hier inspiratie opdoen. Nu weer met Omikron. Dit Genootschap heeft klip en klaar gepresenteerd dat Omikron een zegen is en dat sturen op besmettingen krankzinnig is. Want besmettingen zijn goed. Maar de overheid is doof en blind. Fact free politics in optima forma. Omikron is de oplossing, niet het probleem. Dat hebben jullie goed gezien. Nu de overheid nog.

Nou, nou, vanwaar die scherpe toon?
JH: “Ik ben influencer. Ik dicht de kloof tussen de ambtelijke/politieke werkelijkheid en de werkelijkheid die normale mensen zien. Er is inmiddels sprake van parallelle universa. Een dystopische werkelijkheid. Een overheid die zich zo manifesteert roept onheil over zich af. Wantrouwen en maatschappelijke disruptie. Dit gaat mis. Goed dat de coalitie zwaar op verlies staat in de peilingen!

Je klinkt als een wappie. Als een notoire antivaxxer….
JH: “Ze overwegen momenteel kinderen van 0,5 tot 4 jaar 3x te injecteren met die vaccins. Ik heb er geen woorden voor. Maar begrijp me goed: Ik ben geen antivaxxer, ik heb gewoon niet zo veel met genocide“.

close

Vind u een Moreel Kompas ook zo belangrijk? Meld u dan geheel vrijblijvend aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.
Deel dit artikel: