Selecteer een pagina

De Oekraïne gebruikt technologie voor gezichtsherkenning van Clearview AI om Russen te identificeren op basis van een database met miljarden gezichtsafbeeldingen die zonder toestemming van internet zijn gehaald.

Clearview AI (bron) is een Amerikaanse onderneming die gezichtsherkenningstechnologie verkoopt, heeft sinds 2020 een database aangelegd met tien miljard afbeeldingen van gezichten. Het voornemen van de onderneming is ultimo 2022 100 miljard (!) gezichtsopnamen van internet te hebben verzameld. 

Op grond hiervan is verreweg het grootste deel van de wereldbevolking op basis van gezichtskenmerken te identificeren. Deze techniek is uiterst betrouwbaar getuige het feit dat gezichtsherkenning bijvoorbeeld ook voor het autoriseren van bankbetalingen grootschalig wordt toegepast. Gezichtsherkenning is veel betrouwbaarder dan bijvoorbeeld een pincode. Deze ontwikkeling staat uiteraard haaks op het borgen van privacy. Het begint er al meer dat die foto’s op sociale media niet zijn geplaatst door de gebruiker om daarmee ondernemingen of overheden het recht te geven de gezichtskenmerken die uit die foto’s blijken te gebruiken voor identificatie doeleinden.

Terwijl je dit leest verdienen bedrijven aan de door jou of je vrienden geplaatste foto’s. Ondanks dat je nooit toestemming hebt gegeven jouw foto’s daarvoor te gebruiken. Tegenwoordig wordt bijvoorbeeld de technologie van Clearview AI gebruikt door meer dan 3.100 Amerikaanse wetshandhavingsinstanties, evenals de U.S. Postal Service. In de Oekraïne wordt het gebruikt als instrument in de oorlogsvoering. Het bedrijf heeft haar software en databestanden gratis aangeboden aan de Oekraïense regering, die dit gebruikt om dode en levende Russische soldaten te identificeren en vervolgens contact op te nemen met familie of nabestaanden.

Omdat zovelen van ons sympathiseren met de Oekraïne en geschokt zijn door de gepubliceerde brutaliteiten door Rusland, is het verleidelijk het prima te vinden als Russische familie en nabestaanden verontrustende foto’s van hun dode zonen ontvangen. Zelf schuld. Moet je maar geen oorlog beginnen.


Maar stel je eens voor…
Stel je voor dat het Rusland was die Oekraïense biometrische gegevens van het internet had verzameld teneinde dode Oekraïners te identificeren en contact op te nemen met hun moeders. Het in de eigen ogen ethisch superieure westen zou dit resoluut veroordelen en toevoegen aan de lijst van barbaarse Russische acties. Of stel je voor dat Nederlandse soldaten uitgezonden zijn op “vredesmissies” waarbij de tegenstander dergelijke technologie zou benutten om niet alleen de soldaten te kunnen identificeren, maar ook via koppeling van gegegevens, hun vrouw en kinderen? De wereld zou te klein zijn. Maar feitelijk is dat wat hier staande praktijk is. Honecker en Mielke zouden in de DDR ongekende mogelijkheden hebben gezien: het koppelen van gezichtsherkenning aan de gevreesde en onmenselijke “Selbstschussanlagen“. Alleen DDR regime kritische personages worden geautomatiseerd doodgeschoten.

In feite is dit niks nieuws allemaal. Bij intimi is dat al veel langer bekend. In 2021 identificeerde de Canadese privacycommissaris Clearview AI als een instrument voor massasurveillance en verklaarde het illegaal. Britse en Australische autoriteiten beboeten Clearview AI en bevalen de gegevens van hun burgers te verwijderen. In de EU heeft Italië Clearview AI onlangs een boete van € 20 miljoen opgelegd, bevolen om alle gegevens die het van Italiaanse burgers had verzameld te verwijderen en Clearview AI verboden meer gegevens te verzamelen. Vorig jaar legde Zweden de politieautoriteiten een boete op voor het gebruik van de technologie van Clearview AI om mensen te identificeren. Een aantal privacy-, burgerlijke vrijheden- en mensenrechtengroepen dienden klachten in tegen het bedrijf bij de autoriteiten in Frankrijk, Oostenrijk en Griekenland. Het is niet verwonderlijk dat Clearview AI in mei 2021 zei dat het geen in de EU gevestigde klanten had. De Oekraïne is inderdaad geen onderdeel van de EU. Nog niet.

Clearview AI is trouwens maar één onderneming die hiermee aan de slag is. Er zijn er veel meer zoals PimEyes, FindClone en TrueFace. In China is het 24/7 monitoren van de bevolking met dergelijke technologie breed ingevoerd. Liberale democratieën kunnen nog wat doen om dit soort praktijken te stoppen. Zo niet dan staan ons bijzonder onverkwikkelijke zaken te wachten.

In Hongkong zijn enkele lieden zelf aan de slag gegaan om gezichtsherkenningsmasten te verwijderen:

close

Vind u een Moreel Kompas ook zo belangrijk? Meld u dan geheel vrijblijvend aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.
Deel dit artikel: