Selecteer een pagina

We kennen de inmiddels weerzinwekkende en onacceptabele manier van doen van Mark Rutte die als het lastig wordt spontaan “geen actieve herinnering” meer heeft aan zaken die hij op zijn geweten heeft. En hij komt er ondanks de maatschappelijke verontwaardig mee weg op basis van partijpolitiek en coalitiediscipline. En daarmee worden partij en coalitiepartijen mede eigenaar van list en bedrog.

Een andere manier waarop politiek en bestuur de zaken naar hun hand kunnen zetten is gebruik maken van het gebrek aan actieve herinnering van de massa. Voorbeeld: de in toenemende mate dementerende (bron) president van de Verenigde Staten, Joe Biden. Biden heeft een probleem. De midterm verkiezingen komen er aan (8 november 2022). In deze verkiezingen worden de 435 zetels in het huis van afgevaardigden gekozen. Biden die nipt zijn eigen verkiezing won ziet zich nu geconfronteerd met dramatische voorspellingen voor de midterm verkiezingen. Niet alleen de republikeinen kunnen zijn bloed wel zuipen (en dat van gezondheidsapparatsjik Anthony Fauci (bron)), maar inmiddels zijn ook grote delen van de democraten zwaar teleurgesteld in het gevoerde beleid en de performance van Biden zelf. De man is een schertsfiguur die regelmatig door zijn diensten gecorrigeerd moet worden omdat hij weer eens krankzinnige uitspraken heeft gedaan die de wereld aan de rand van de afgrond kunnen brengen. Bizar is bijvoorbeeld zijn uitspraak dat er een “regime change” moet komen in Rusland. Zijn staven waren er als de kippen bij te melden dat dit een faux pas was van de president. Wat ook niet helpt zijn de voortdurende onthullingen over steekpenningen, crack gebruik, gefilmde prostitutiebezoeken, bizarre conspiratieve connecties, grote internationale geldstromen, etc. van zoonlief Hunter. Onder andere gebleken uit de inhoud van een laptop van Hunter Biden.

Wat de gemiddelde Amerikaan pas echt deprimeert zijn echter de dingen van alledag: inflatie, de prijs van een gallon autobrandstof, oplopende rente, dreiging van een economische recessie, lege schappen in supermarkten, oplopende belastingen, met geld smijtende overheden, dalende huizenprijzen, etc..

U voelt het wel aan, Biden moet iets doen om te voorkomen dat de verkiezingen een drama worden en de macht van zijn regering volledig wordt getorpedeerd.

Kijkend naar de geschiedenis wordt dan de gebruikelijke gereedschapskoffer van de firma List & Bedrog er bij gepakt. Inzet is eenvoudig:

  • geef anderen de schuld van alle negatieve omstandigheden
  • verdraai de werkelijkheid zodanig dat de positieve omstandigheden het gevolg zijn van het eigen briljante beleid.

In het huidige tijdsgewricht leidt dat tot het schizofrene beeld dat Poetin alles schuld is en dat Biden een zegen is voor de normale Amerikaan. Hoe doe je dat? Door de werkelijkheid geweld aan te doen en feiten te verdraaien.

Vrijdag jl. stond president Joe Biden de wereld te woord en illustreerde bovenstaande analyse in volmaakte perfectie. Zelfs zo erg dat menig journalist zich zou moeten vragen of zijn speechschrijvers een hashpijp van Hunter geleend hebben.

FAKE NEWS 1
Om te beginnen suggereerde Biden dat “gezinnen minder schulden hebben” en “hun gemiddelde spaartegoeden zijn toegenomen” sinds hij aantrad, eraan toevoegend dat “meer Amerikanen zich financieel comfortabel voelen“.


FEITEN
Helaas, de persoonlijke spaartegoeden zijn verdampt (rood), terwijl het uitstaande (doorlopende) consumptief krediet (blauw) sinds januari 2021 sterk is gestegen. 

Zie hier de ontwikkeling van de leningen door consumenten:

Zie hier de ontwikkeling van de spaartegoeden:

En zijn de Amerikanen er dan wel een beetje lekker aan toe geestelijk? Volgens Biden zitten ze financieel lekker in hun vel.

Helaas niet, een enquête van de American Psychological Association in mei toont aan dat Amerikanen meer gestrest zijn over geld dan ooit. “Zevenentachtig procent van de Amerikanen gaf aan dat inflatie en de stijgende kosten van alledaagse goederen hun stress veroorzaken” aldus Vaile Wright, senior directeur innovatie in de gezondheidszorg bij de American Psychological Association.

Conclusie: bovenstaand filmpje van Biden bevat 100% fake news.


FAKE NEWS 2
Moreel Kompas rapporteert, zoals u als trouwe lezer weet, al vele maanden over de oorzaken van inflatie, de negatieve bijvangst van het gevoerde coronabeleid, de negatieve bijvangst van het beleid van centrale banken, de negatieve bijvangst van het klimaatbeleid (inflatie, schulden, hoge energieprijzen), de negatieve bijvangst van de sancties tegen Rusland, etc.. Verreweg de meeste problemen die wij nu zien, zoals: ongekend hoge inflatie, disruptie van productie- & logistieke ketens, oplopende rente, aanstaande economische recessie, bubbels op huizen en aandelen markten die beginnen leeg te lopen, oplopende geopolitieke spanningen tussen oost en west, de opkomst van China, de teloorgang van de dominantie van de Verenigde Staten, onbetaalbaar hoge schulden, voedseltekorten, krankzinnige energieprijzen, etc. zijn geen natuurverschijnselen maar direct gevolg van overheidsbeleid!

Terug naar Biden. Biden heeft een zondebok nodig. Hij is zelf verantwoordelijk, maar dat kun je moeilijk toegeven natuurlijk. Tegen die achtergrond is een slechterik snel gevonden: Poetin. 


Biden spreekt over “de Poetin inflatie”. Daarmee doet hij het voorkomen alsof de inflatie wordt veroorzaakt door de inval van Rusland in de Oekraïne. Klinkklare onzin. 

FEITEN
De inflatie is al ingezet in de loop van 2020 en is tot ernstige proporties gekomen in 2021. Tijdens de periode van Biden als president dus. De oorlog in de Oekraïne heeft daar nog inflatoire effecten aan toegevoegd maar deze zijn vrijwel geheel toe te schrijven aan de sancties van het westen jegens Rusland. Daardoor zijn prijzen opgedreven, onder andere van fossiele brandstoffen, kunstmest, etc.. Niet door de oorlog zelf, maar door de sancties van het westen. We zien een en ander in navolgende grafiek:

De inflatie onder Biden is toe te schrijven aan het gevolgde coronabeleid (lockdowns en bewegingsbeperkingen) en steunprogramma’s gefinancierd door de centrale bank (FED) (nul rente en ongekende monetaire verruiming). Daar heeft Poetin niets mee van doen.

Zelfs de Washington Post geeft toe dat Amerikanen het verhaal van de Poetin inflatie ‘niet echt geloven’. Een eufemistische formulering voor: fake news.

FAKE NEWS 3
Na het banenrapport van mei 2022 zegt president Biden dat door “zijn beleid” 8,7 miljoen nieuwe banen zijn gecreëerd.

FEITEN
De oude baas vergeet te melden dat die banen eerst vernietigd zijn door het gevoerde coronabeleid. Wekelijks werden in de loop van 2021 800.000 en meer verdwenen banen gemeld. Biden vergeet ook te melden dat deze banen zijn gecreëerd ten kosten van ongekende schulden en het drukken van geld op een schaal die wij niet eerder gezien hebben onder de eufemistische benaming: “quantitative easing” en steun van de financiële markten via massale opkoopprogramma’s van slechte obligaties door de FED. Die banengroei heeft dus niet met “een gezonde economie” te maken. Wat Biden ook vergeet te melden is de kwaliteit van die banen. Het betreft in hoofdzaak laagwaardige banen in de dienstensector. Van horeca tot pakketbezorgers. Banen met een zeer beperkte economische toegevoegde waarde.

Kortom een staaltje van: noem wel de “verworvenheden” maar laat de negatieve gevolgen en omstandigheden gewoon weg.

EPILOOG
Wij illustreerden hierboven de stelling dat met name de overheden zelf de grootste verspreiders van fake news zijn. Ben dus alert als u Rutte of Kaag vanalles hoort beweren. Vraag u voortdurend af: is dat wel zo? en wat vertelt men niet. Denk ook aan het klimaatbeleid: in dat debat wordt nooit gesproken over de negatieve bijvangst in vorm van torenhoge inflatie, torenhoge energieprijzen, onvoldoende leverzekerheid, uitbuiting van arme landen voor de winning van grondstoffen en de krankzinnige kosten van dit beleid: “Verborgen agenda van USD 150.000 miljard“.

close

Vind u een Moreel Kompas ook zo belangrijk? Meld u dan geheel vrijblijvend aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.
Deel dit artikel: