Selecteer een pagina

OPINIE
De Oekraïne is al dagen bezig het Westen een Derde Wereldoorlog in te rommelen via publiciteit en emotionele betogen.

In deze campagne loopt president Zelensky voorop. Zelensky is van de ene op de andere dag getransformeerd tot een internationale volksheld. Mede omdat Main Stream Media weinig pluriform en afgewogen over de oorlog berichten. Poetin is helemaal fout, Poetin is een despoot, deze oorlog is onethisch, mensonterend en onvergeeflijk. Dat is uiteraard volkomen juist! Weinig op af te dingen. Alleen de andere kant van het verhaal is totaal onderbelicht. De andere kant betreft met name de Oekraïne.

Er is sprake van een aanhoudend pleidooi vanuit Kiev voor het instellen van een ‘No Fly Zone’ (NFZ) boven de Oekraïne, waarbij wordt ingespeeld op het sentiment in het Westen en het feit dat de gemiddelde burger geen benul heeft wat dit in militair opzicht zou betekenen: oorlog tussen de NAVO en Rusland. Met alle risico’s op een nucleaire confrontatie.

In onomwonden en hartstochtelijke bewoordingen beticht Zelensky de NAVO landen van lafheid omdat deze weigeren een oorlog tegen Rusland te starten: “Alle mensen die vanaf deze dag sterven, zullen ook sterven vanwege u, vanwege uw zwakheid“. 

Dit blijft hij roepen bij elke gelegenheid die hij krijgt. Een en ander in zijn bekende showbizz stijl. Bijvoorbeeld in een interview met CNN vorige week. Zelensky zegt in feite dat de NAVO al in de oorlog is meegesleurd. De Derde Wereldoorlog is al begonnen, is wat hij eigenlijk zegt. In dat geval zou een NFZ niet echt een escalatie op zich zijn – het zou gewoon een vergeldingsaanval zijn in een oorlog die al aan de gang is, of we het nu leuk vinden of niet. Dat is het argument.

In een opiniestuk dat vorige week oyaal werd gefaciliteerd door de New York Times, legde Zelensky’s stafchef de redenering nog duidelijker uit. 

Wij roepen het Westen op om een no-flyzone boven Oekraïne in te stellen. We erkennen dat dit een ernstige escalatie van de oorlog zou zijn en dat het de NAVO in direct conflict met Rusland zou kunnen brengen. Maar we zijn er vast van overtuigd dat Rusland het niet alleen bij Oekraïne zal laten, wat de NAVO mogelijk toch in dit conflict zou slepen.

Het argument is hier: de NAVO en Rusland komen sowieso met elkaar in oorlog vanuit de aanname dat Rusland na de Oekraïne andere landen zal aanvallen. Ofwel: dan kun je net zo goed nu al oorlog voeren tegen Rusland…

Afgelopen zaterdag presenteerde Zelensky opnieuw een pleidooi voor een NFZ, dit keer rechtstreeks aan 300 leden van het Congres in de Verenigde Staten via Zoom. 

Maar het is niet alleen Zelensky, in brede zin wordt de boodschap door regeringsleden, parlementsleden en burgers herhaald. Zoals: hierhier en hier. Zelfs de voormalige president Porosjenko, die net het land was ontvlucht nadat hij door zijn voormalige verkiezingstegenstander Zelensky was beschuldigd van hoogverraad, keerde met veel PR terug om de wapens op te nemen en pakte subiet het NFZ  verhaal op.

Het Westen vindt dat propaganda niet mag. RT is geblokkeerd bijvoorbeeld vanuit het Westen. Het Genootschap is van pluriformiteit in de media, brede kritische nieuwsgaring en een scherpe rol van de media. Het is bekend dat de waarheid in de berichtgeving het eerste slachtoffer is van een oorlog. Maar dat geldt voor beide partijen. Ga er in hoge mate van uit dat de berichtgeving over de oorlog uit Rusland maar ook uit de Oekraïne zeer gekleurd is en waar mogelijk misbruikt wordt voor eigen doelen. Voorzichtigheid is op zijn plaats. Het is dan ook erg verstandig als Westerse media op hun hoede zijn en zich bijvoorbeeld niet laten overmannen door het gejammer van Zelensky c.s. dat onvermijdelijk zou leiden tot een wereldoorlog. 
Emoties, leed en gejammer verkopen prima en zorgen voor reuring, advertentieopbrengsten en oplages. Zo werkt het. Maar als het om oorlog en vrede gaat zijn hieraan limieten te stellen. Limieten op basis van een moreel kompas. Het gaat niet aan een platform te bieden aan de oproep een wereldoorlog te ontketenen.

Maar dat geldt veel breder. Bijvoorbeeld ten aanzien van het een op een overnemen van een Tweet van de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken over de beschieting van een kerncentrale onder vermelding dat een nucleaire catastrofe “10 keer erger dan Tsjernobyl” aanstaande was. Dit is klakkeloos overgenomen door media als NBC NewsIndependent en Piers Morgan. Fear sells, of er nu ondersteunend bewijs is of niet. Dergelijke berichten ondersteunen uiteraard de pogingen om uiteindelijk het Westen een NFZ op te laten leggen op. Bijvoorbeeld op basis van “humanitaire” gronden. 

Naast de oorlog op Oekraïense bodem wordt er al een wereldoorlog in de publieke opinie gevoerd. Ofschoon de NAVO en Biden hebben aangegeven dat die NFZ er niet komt (bron) krijgt de lobby voor een NFZ aanmerkelijk momentum. Experts en opiniemakers Bill Browder en Garry Kasparov hebben NFZ-eisen gesteld, waarbij Kasparov achteloos toevoegde dat hij Rusland “terug naar het stenen tijdperk” wil sturen. Voeg daarbij bijvoorbeeld Kurt Volker, de voormalige commandant van het Canadese leger, die opriep tot een NFZ, en tegen CBC vertelde dat Poetin van plan is om tot aan het Kanaal te gaan – en daarmee vermoedelijk zowel Frankrijk als Engeland te veroveren. De huidige premier van Slovenië, NAVO-lidstaat sinds 2004, riep vrijdag ook op tot een NFZ.”Europa bevindt zich nu in dezelfde situatie als Europa in 1939“, verkondigde de premier, waarschuwend dat de Baltische landen de volgende zijn. Zelfs de Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties verklaarde dat Poetin dreigt Finland en Zweden binnen te vallen.

Er worden peilingen gepubliceerd waaruit blijkt dat een groeiend aantal Amerikanen een NFZ steunt, wat waarschijnlijk deels te danken is aan aanhoudende verwarring over wat een NFZ eigenlijk is en in essentie betekent: oorlog met Rusland want een NFZ moet je handhaven hetgeen er toe leidt dat de NAVO Russische vliegtuigen moet afschieten. 

Een clip waarin Boris Johnson wordt geconfronteerd met een emotionele smeekbede voor een NFZ ging een paar dagen geleden viraal. Kort daarna gebeurde het opnieuw, met Jens Stoltenberg, de secretaris-generaal van de NAVO.

Bij oorlogen is het oppassen geblazen. Ook bij in de media uitgevochten oorlogen.


close

Vind u een Moreel Kompas ook zo belangrijk? Meld u dan geheel vrijblijvend aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.
Deel dit artikel: