Selecteer een pagina

Er vinden op dit moment belangrijke veranderingen in de wereldorde plaats. Onder meer is sprake van een verontrustende trend in de afgelopen maanden waarbij financiële instellingen en overheden plompverloren bezittingen van burgers confisqueren, toegang tot tegoeden blokkeren, de condities voor het aanhouden van bankrekeningen en tegoeden eenzijdig wijzigen. En wel: collectief.

Laten we eens kijken naar de feiten:

 • De Canadese overheid heeft de toegang van veel van haar burgers tot banktegoeden geblokkeerd vanwege protesten (of sympathie daarmee) tegen het gevoerde corona beleid. Noodwetten werden ter zake on-the-fly ingevoerd en per direct van toepassing verklaard. Er komt geen rechter aan te pas.
 • De beslissing om de Oekraïne binnen te vallen door de Russische president Vladimir Poetin, creëerde honderden miljarden dollars aan verliezen als gevolg van een daling van bijna 50% van de Russische aandelenmarkt, zette de kredietwaardigheid van Rusland op zijn kop en heeft geleid tot stijgende olie- en voedselprijzen die miljarden mensen over de hele wereld treffen.
 • In reactie op de Russische aanval op de Oekraïne besloten westerse landen tot sancties tegen Rusland, waaronder handelsboycots, politieke en diplomatieke boycotten en het afsluiten van Rusland en belangrijke Russische banken van het internationale betalingssysteem SWIFT: een beslissing leidend tot bankruns en bankfaillissementen. Maatregelen met zeer grote impact voor Rusland maar ook voor eigen economie en financieel stelsel.
  Maar er is meer:
  • tegoeden van de de Russische centrale bank en commerciële banken werden bevroren c.q. geconfisqueerd;
  • westerse regeringen confisqueerden de bezittingen en het geld van rijke Russische burgers (“oligarchen”). Waarom? Omdat men kennelijk een kennis van Poetin is? Er komt geen rechter aan te pas. Puur politieke willekeur. Een bananenrepubliek waardig. Dit heeft niets meer met een rechtstaat te maken.
 • Obligatie- en aandelenmarkten die volledig afhankelijk geworden zijn van de grillen van centrale banken (ECB, BOJ en FED). Afhankelijkheid van een handvol niet-gekozen functionarissen die in wezen het lot van de wereldwijde kapitaalmarkten beheersen. En beschikken over welvaart en armoede van miljarden mensen.
 • De rol van commerciële banken is in hoge mate uitgespeeld. Een proces dat zichtbaar is in het verdwijnen van bankkantoren, de inperking van de kredietverlening aan het midden- & kleinbedrijf, het niet meer hebben van eigen geldautomaten, het ontslaan van steeds meer bankmedewerkers, de inzet van fintech waarbij bankprocessen (inclusief kredietbeoordelingen) volledig geautomatiseerd plaatsvinden, het niet meer hebben van kluisfaciliteiten voor burgers binnen de banken, de opkomst van een veelheid aan puur digitale banken, de voortschrijdende verhoging van door banken in rekening gebrachte kosten voor het hebben van een bankrekening, in rekening brengen van bereidstellingsprovisies bij financieringen, het in rekening brengen van kasopnames of stortingen, behandelingskosten voor vanalles en nog wat, in rekening brengen van kosten voor het verzorgen van onderzoeken naar witwassen, in rekening brengen van boeterente voor deposito bedragen groter dan € 100.000, etc.. 
 • De Engelse centrale bank weigert gewoon botweg de goudreserve van die Venezuela daar heeft liggen terug te geven. Omdat Engeland de regering in Venezuela niet aan staat…
 • In onder andere de Verenigde Staten is regelmatig sprake van het gesloten zijn van bankfilialen, het grootschalig niet beschikbaar zijn van elektronische betaaldiensten en bankrekeningen, etc..  


Het einde van de banken zal definitief zijn als de centrale banken rekeningen gaan voeren per individuele burger. Deze constructie is momenteel in volle voorbereiding. Bijvoorbeeld bij de invoering van de digitale Euro.

U heeft wellicht niet zo veel op met truckerdemonstranten, Venezuela en Russische oligarchen. Dat is prima. Maar begrijp wel dat de op regels gebaseerde wereldorde waarop ons bestaan, ons vertrouwen, onze beschaving en onze veiligheid is gebaseerd, aan het verdwijnen is. Het illustreert hoe het feitelijk in elkaar zit. Een saldo op een bankrekening is niet uw bezit, maar slechts een vordering op de bank (blokkeert de bank uw toegang: jammer dan) en de staat kan politiek geïnspireerd doen en laten wat zij wil onder inroeping van “noodmaatregelen”, “pandemie”, “oorlog” en “crisisbeleid”.

Het Wereld Economisch Forum is er officieel voorstander van alle mensen (niet: internationale ondernemingen) alle eigendom af te nemen. Meer weten? Lees het op:

close

Vind u een Moreel Kompas ook zo belangrijk? Meld u dan geheel vrijblijvend aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.
Deel dit artikel: