Selecteer een pagina

Los van het feit dat op de “officiële” klimaatopvattingen nogal is af te dingen (bron) (bron) (bron) is sprake van bezorgdheid bij een groot deel van de bevolking. Onder meer veroorzaakt door de “weinig pluriforme” berichtgeving in de Main Stream Media. Naarmate de bezorgdheid over klimaatverandering is toegenomen, worden individuen zich mogelijk meer bewust van hun impact op het klimaat.

De individuele CO2 footprint wordt vrijwel altijd voor het grootste deel bepaald door ons reisgedrag. Daarom is het voor de hand liggend daar eerst eens naar te kijken teneinde uw individuele footprint te reduceren. Naast het beperken van het aantal kinderen uiteraard. Kinderen zorgen voor een turbo op uw CO2 uitstoot. Voor de beoordeling van uw reismodaliteiten kan gebruik gemaakt worden van de visualisatie van Visual Capitalist. Of het nu gaat om het dagelijkse woon-werkverkeer of een vrijetijdsreis naar het buitenland.

Dus, wat is de meest klimaatvriendelijke manier om van de ene plaats naar de andere te gaan?

De bovenstaande infographic toont de CO2 voetafdruk per vervoerstype per passagierskilometer op basis van gegevens uit het Verenigd Koningrijk (bron).

Planes, trains and automobiles: hoe de CO2 voetafdrukken zich verhouden
De koolstofvoetafdruk van transport wordt gemeten in gram koolstofdioxide (CO2) equivalent die per persoon worden uitgestoten per gereisde kilometer. Dit omvat zowel koolstofdioxide als andere broeikasgassen.

Dit levert het volgende plaatje:

Vliegen op een korte vlucht of alleen rijden per auto zijn de meest CO2 intensieve reismethoden. Meenemen van een extra passagier in de auto vermindert de uitstoot per persoon per kilometer uiteraard met de helft.

In het bijzonder is het de moeite waard om categorieën vluchten meer op te splitsen, omdat de betreffende emissies sterk afhankelijk zijn van de lengte van de vlucht:

  • Korte vluchten: Binnenlandse vluchten binnen een Europees land of vluchten binnen een Amerikaanse staat hebben de hoogste individuele CO2 voetafdruk.
  • Middellange vluchten: Internationale reizen binnen Europa, of tussen Amerikaanse staten, hebben een aanzienlijk lagere CO2 voetafdruk per persoon.
  • Lange vluchten: Vluchten van meer dan 3.700 km (2.300 mijl), ongeveer de afstand van Los Angeles naar New York, hebben de laagste koolstofvoetafdruk per persoon.

Waarom zijn langere vluchten veel milieuvriendelijker dan korte vluchten? Dat komt omdat het opstijgen veel meer energie verbruikt dan de ‘cruise’-fase van een vlucht. Voor korte vluchten is de efficiënte cruisefase relatief kort.


Uw reisvoetafdruk verkleinen
Terwijl wereldleiders vergaderen over het verminderen van de impact van klimaatverandering (zie ook: “Met 400 privéjets naar klimaatvergadering”), wilt u wellicht zelf ook uw individuele CO2 voetafdruk verminderen. De keuze in de wijze van vervoer is een handige manier om dit te doen. Natuurlijk zijn wandelen, fietsen of hardlopen de meest CO2 arme manieren om van de ene plek naar de andere te gaan. Maar ook meenemen van lifters of collega’s in uw auto kan de uitstoot verminderen, net als overstappen naar een elektrische auto of instappen in het openbaar vervoer.Over middellange tot lange afstanden zijn treinen de meest milieuvriendelijke optie en voor binnenlandse reizen op korte afstand is rijden beter dan een vlucht nemen. 

Oh ja, de meest CO2 producerende landen per hoofd van de bevolking:

close

Vind u een Moreel Kompas ook zo belangrijk? Meld u dan geheel vrijblijvend aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.
Deel dit artikel: