Selecteer een pagina

Uren nadat de Food and Drug Administration (FDA) een vierde shot van de Moderna- en Pfizer COVID-19-vaccins voor alle Amerikanen van 50 jaar en ouder had goedgekeurd, zei een FDA-functionaris dat een vijfde injectie in de herfst nodig kan zijn.

Ik wil niemand choqueren, maar er kan behoefte zijn aan een extra booster voor mensen om in de herfst een extra booster te krijgen omdat we misschien moeten overschakelen naar een andere variantdekking” aldus Dr. Peter Marks, hoofd van het FDA-centrum dat vaccins voor de Verenigde Staten reguleert.

Dr. Peter Marks, directeur van het FDA Center for Biologics Evaluation and Research

De actueel verleende toestemming voor noodgebruik is voor een vierde injectie voor Amerikanen van 50 jaar en ouder en een vijfde injectie voor personen vanaf 12 jaar met een verzwakt immuunsysteem. De boosters van Moderna en Pfizer richten zich op de stam van SARS-CoV-2 uit 2019. Meerdere variaties zijn sindsdien ontstaan en wereldwijd dominant geworden. Omikron is de meest recente.

Moderna en Pfizer testen nog vaccins die specifiek gericht zijn op Omikron.

Het kan zijn dat er een beslissing wordt genomen dat in plaats van de vaccins die we momenteel hebben, we naar een vaccin zullen gaan dat ofwel tegen een van de varianten is (of het nu Omikron, Beta of Delta of iets anders is), of dat het een mix van verschillende vaccins is” zei Marks. “Maar het is mogelijk dat mensen een ander vaccin moeten krijgen.

De FDA heeft de (ver)oude(rde) boosters nu goedgekeurd omdat zij van mening is dat dit levens kan redden en omdat het waarschijnlijk enkele maanden zal duren om te bepalen of een Omikron-specifieke booster effectief is.

Marks: “Het is eigenlijk nog niet duidelijk wat de optimale booster zou moeten zijn“.

De kwestie zal worden besproken tijdens een vergadering op 6 april met de adviescommissie van deskundigen van de FDA.

Meerdere deskundigen hebben herhaaldelijk en nadrukkelijk hun bezorgdheid geuit over het meermaals injecteren van personen met COVID-19-vaccins. Normale vaccins worden eenmaal of tweemaal toegediend en bieden dan effectieve bescherming. De mRNA vaccins die nu worden gebruikt werken kort, voorkomen de eigen besmetting niet en voorkomen geen besmetting van anderen. Anders gezegd: er is de facto geen sprake van immuniteit na deze vaccins. Het aantal geregistreerde bijwerkingen in Nederland ligt inmiddels boven 1 miljoen. De langere termijn effecten zijn volstrekt onbekend. Er is nog steeds sprake van een experimentele situatie. En wel op de volledige bevolking als het aan toelatingsinstanties en overheden ligt. Daarnaast is sprake van een gigantische besmetting door de erg besmettelijke Omikron variant waardoor natuurlijke immuniteit ontstaat.

Als herhaalde boosters worden toegediend zullen die mogelijk tot problemen leiden met de immuunrespons en kan de immuunrespons uiteindelijk minder zijn dan gewenst, dus we moeten oppassen dat we het immuunsysteem niet overbelasten door herhaaldelijke vaccinaties” aldus Marco Cavaleri, hoofd vaccinstrategie van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA), in een briefing in januari 2022.Dr. Robert Malone, die hielp bij het uitvinden van de mRNA-technologie, zei dat onderzoek dat hij heeft beoordeeld, aangeeft dat de vaccins kunnen leiden tot immuunsuppressie, een aandoening waarbij het natuurlijke immuunsysteem van het lichaam verzwakt is tegen allerlei (andere) soorten infecties en ziekten. Meermaals injecteren vergroot in zijn visie dat risico.

close

Vind u een Moreel Kompas ook zo belangrijk? Meld u dan geheel vrijblijvend aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.
Deel dit artikel: