Selecteer een pagina

Een toponderzoeksbureau voor grondstoffen in Noorwegen waarschuwt dat er een “perfecte storm” in het verschiet ligt nu de leverzekerheid van de Europese energievoorziening in het geding is door de Russische invasie van de Oekraïne en de afgekondigde sancties van het westen tegen Rusland. Een en ander zou kunnen resulteren in een verdrievoudiging van de aardgasprijzen.

“Er is simpelweg op kortere termijn niet genoeg LNG in de buurt om aan de vraag te voldoen. Er dreigt over enkele maanden dan ook een ijskoude winter in Europa.”

Door genoemde omstandigheden is sprake van een grote onbalans tussen vraag een aanbod. Het opschalen van het aanbod op kortere termijn is onvoldoende mogelijk. Te meer daar sinds jaren om redenen van “energietransitie” grootschalig financiële middelen zijn onttrokken aan de olie- & gasindustrie. Ondermeer door “deugende” pensioenfondsen zoals het ABP: “ABP zet pensioen + samenleving in het donker”.

“De weg is klaar voor een aanhoudend aanbodtekort, hoge prijzen, extreme volatiliteit, bullish (speculatieve) markten en verhoogde LNG-geopolitiek,” schreef Kaushal Ramesh, senior analist voor gas en LNG bij Rystad EnergyRystad Energy geeft aan dat de EU een “ambitieus doel heeft om de afhankelijkheid van Russisch gas binnen dit jaar met 66% te verminderen – een doel dat zal botsen met het doel van de EU om de gasopslag tegen 1 november aan te vullen tot 80% van de capaciteit“.

Het bedrijf stelt dat het mijden van Russisch aardgas via Europese sancties de hele wereldwijde aardgasmarkt destabiliseert, die los van de Oekraïne oorlog al een uiterst turbulent einde van 2021 kende: in heel Europa schoten de prijzen omhoog vanwege het gebrek aan voorraden. De EU vermindert momenteel de afhankelijkheid van Russisch aardgas hetgeen zal leiden tot meer leverproblemen en verder oplopende prijzen.

Volgens het rapport GasMarketCube van Rystad Energy, werd in 2021 155 miljard kubieke meter Russisch gas door Europa geïmporteerd. Dat betreft ongeveer 31% van de aardgasbehoefte van Europa.

Het vervangen van een aanzienlijk deel hiervan zal buitengewoon moeilijk zijn, met verstrekkende gevolgen voor de Europese bevolking, economie en voor de rol van gas in de energietransitie van de regio” volgens Rystad Energy.

In een apocalyptisch scenario waarschuwt het energiebedrijf voor zeer ernstige economische gevolgen als de Russische aardgas import per direct zou worden stopgezet. De gasvoorraden zijn namelijk momenteel voor slechts ca. 35% gevuld en zullen conform verwachting tegen het einde van het jaar geheel uitgeput zijn. Dat zou resulteren in een verdrievoudiging van de gasprijs met enorme gevolgen voor de economie. Het beperken van de beschikbaarheid van gas voor de industrie is dan aan de orde. En in een extreem scenario, bijvoorbeeld in geval sprake zou zijn van een erg koude winter, zou zelfs de residentiële sector niet veilig zijn.

EU-functionarissen praten al weken over een mogelijk embargo tegen fossiele brandstoffen tegen Rusland. De eurozone is op zoek naar alternatieve leveranciers van zowel ruwe olie als aardgas om zich te ontdoen van Russische energie. Er wordt onder andere gekeken naar Afrika maar dat is op kortere termijn geen optie (bron).

Stoppen met Russisch gas is mooi, maar zal betekenen dat de hoge energieprijzen een blijvertje zijn en leverzekerheid ernstig in gevaar komt. Zie ook de waarschuwing: “Bundesbank: een Russisch gasembargo leidt tot “ernstige economische crisis in Europa”.close

Vind u een Moreel Kompas ook zo belangrijk? Meld u dan geheel vrijblijvend aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.
Deel dit artikel: