Selecteer een pagina

Europa’s extreme afhankelijkheid van Russische olie en gas wordt geïllustreerd in de manier waarop het westen met de sancties om gaat: stapje voor stapje.

Hoewel sommige Europese landen meer afhankelijk zijn van Russische olie en gas dan andere, wordt in totaal 40% van de behoefte van de EU geleverd door de industrie. Het is dan ook niet verwonderlijk dat beleidsmakers een stap voor stap benadering volgen. Een disruptie in de gasleveringen vanuit Rusland zou een acute economische depressie veroorzaken door het stil vallen van grote delen van de industrie. Los van grote woorden over steeds verdergaande sancties tegen Rusland, is het uiteraard niet ondenkbeeldig dat Rusland de stekker uit de gasleveringen trekt. Dan is economisch en maatschappelijk “de bok vet”. Het is wachten tot Poetin zo geïrriteerd is over de handelwijze van het westen (economische sancties, beschuldigingen van oorlogsmisdaden, wapenleveranties, etc.) dat hij de leveringen stopt. 

Rusland vermindert al de export van aardgas naar verschillende EU-landen, waarbij Denemarken en Duitsland zo ongeveer de laatsten zijn die worden afgesloten. Vooral Duitsland (de economische motor van de EU) zou economisch worden vernietigd door het verlies van aardgasleveringen uit Rusland met zijn 42% afhankelijkheid.

De “oplossingen” die door regeringen en in de reguliere media worden geformuleerd raken kant noch wal. Ze beweren bijvoorbeeld dat de productie kan worden verhoogd of omgeleid naar Europa om de tekorten op te vullen. Er zijn echter simpelweg onvoldoende adequate alternatieve bronnen voor aardgas. Ook Afrika niet (bron). Joe Biden roept wel dat de VS een “netto-exporteur” van olie is, dit voordeel is echter snel afgenomen sinds hij volgens het Internationaal Energie Agentschap het Witte Huis betrad en ongebreideld de fossiele industrie het leven zuur is gaan maken. Dat de VS zou kunnen helpen de Europese tekorten te dekken is dan ook een illusie. Of beter “fake news” van de dementerende leider. Het IEA en opec-leden zoals Saoedi-Arabië hebben wel aangeboden de marktbeschikbaarheid en productie van olie te vergroten als de Russische export wordt getroffen door sancties. Jammer is echter dat niet zozeer het oppompen van olie de bottleneck is, maar de raffinage capaciteit die door jarenlange onderinvesteringen (zie ook ons ver vooruitziende artikel: “ABP zet pensioen + samenleving in het donker”) in de fossiele sector simpelweg niet adequaat is. De kans is klein dat de productiecapaciteit ooit aan de eu-eisen zal kunnen voldoen, aldus experts in de boorindustrie.

Overheidsapparatsiks waaronder Timmermans wisten alles beter: we moeten van olie en gas af… Moreel Kompas heeft al meermaals in jip & janneke taal uitgelegd: zonder goedkope en gegarandeerd beschikbare energie is nergens in de menselijke geschiedenis welvaart ontstaan. Geen betaalbare energie is geen welvaartsontwikkeling!

Wat betekent dit?
Tekorten en verder stijgende prijzen. Dit was pas het prille begin van de prijsontwikkeling. Overigens: energieprijzen zitten overal in, in alle producten, in alle diensten. Hogere energieprijzen leiden tot verder oplopende inflatie. En een zware economische recessie door vraaguitval. En topdrukte bij voedselbanken. Onze welvaart gaat met sprongen achteruit als gevolg van het gevoerde overheidsbeleid.

O ja. De russen vinden het verder best. Rusland heeft opmerkelijke veerkracht getoond tegen de westerse sancties. Door de gestegen prijzen zijn de inkomsten van Rusland sterk gestegen in plaats van gedaald door lagere afzet en zowel China als India hebben de aankopen in Rusland fors verhoogd. De vervelende implicatie hiervan is dat Europa en het westen te maken heeft met ongekende energieprijzen en vlammende inflatie, terwijl landen als China en India genieten van olie en gas in overvloed en lagere prijzen voor leveringen uit Rusland. Het Oosten wordt sterker terwijl het westen zwakker wordt. Briljant “beleid”…

close

Vind u een Moreel Kompas ook zo belangrijk? Meld u dan geheel vrijblijvend aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.
Deel dit artikel: