Selecteer een pagina

Een tsunami aan faillissementen zou de belangrijkste economie van Europa (Duitsland) kunnen treffen omdat de stagflatierisico’s met de dag toenemen als gevolg van het jarenlange monetaire beleid van de ECB, de verstoring van wereldwijde logistieke stromen en het conflict in de Oekraïne en de daaruit voortvloeiende westerse sancties tegen Rusland.

De energievoorziening in Duitsland loopt gevaar, toeleveringsketens vallen uit, we hebben hoge inflatie“, zei Manfred Knof, CEO van de Commerzbank, in de Duitse krant Handelsblatt. 

De dreiging van stagflatie in Duitsland loopt op door de stijgende energieprijzen die de inflatie verhogen. In eerste instantie lopen de producentenprijzen op. Die worden vervolgens (grotendeels) doorberekend in de verkoopprijzen. Daardoor wordt grote schade aangericht in het bedrijfsleven. En vraaguitval bij bedrijven (uitstel investeringen, uitstel bouwprojecten, etc.) en consumenten (moeten hun uitgaven herschikken door veel duurdere primaire levensbehoeften). In de Duitse maakindustrie is inmiddels sprake van dagprijzen als gevolg van de snel stijgende prijzen. De G7 heeft inmiddels besloten tot een afnamestop van russische olie. Dat geeft een additionele opwaartse impuls aan de olieprijsontwikkeling. Duitsland kan daarnaast in een acute recessie belanden in geval sprake is van gasboycot. Op initiatief van het westen of op initiatief van Rusland (bron). 
Duitsland staat met de rug tegen de muur door het gevoerde “klimaatbeleid” waardoor de afhankelijkheid van gas de afgelopen jaren zeer sterk is gestegen. Onder andere door het sluiten van kerncentrales.

De ECB staat inmiddels ook met de rug tegen de muur. Er is torenhoge inflatie en er komt een economische crisis aan: stagflatie. De combinatie van stagnatie van de economie en hoge inflatie. De ECB kan de economie niet stimuleren want dat leidt tot verdere inflatie. De ECB kan de inflatie niet bestrijden want dat leidt tot verdere krimp. Daarnaast is de waarde van de Euro structureel gedaald ten opzichte van de US dollar waardoor importen in dollars (bijvoorbeeld olie, staal, graan, etc.) extra duur zijn. Ook dat jaagt de inflatie verder aan. In de USA is de rente aanzienlijk verhoogd (en wordt nog verder verhoogd) waardoor de Euro verder in waarde zal dalen tegenover de US dollar. Er ontstaat extra druk op de Euro zone. 

Knof legde uit dat hoge grondstoffenprijzen en vastgelopen toeleveringsketens bijna een derde van de buitenlandse handel van Duitsland hebben beïnvloed. Hij waarschuwde:

“We moeten onszelf niet voor de gek houden: het aantal faillissementen op onze markten zal waarschijnlijk toenemen en de risicovoorzieningen (de zogenaamde stroppenpotten) van de banken daarmee.” 

Het vertrouwen in de Duitse economie nam snel af doordat de industriële productie in maart sterker daalde dan verwacht. Voor de eurozone bereikte de inflatie voor die maand een recordhoogte van 7,5%.

Stefan Hartung, ook niet de eerste de beste als CEO van de Duitse engineering- en technologiegigant Bosch, vertelde CNBC vrijdag dat er “een grote recessie in de maak is“.

Het kan in feite slechts een kwestie van tijd zijn voordat Duitsland in opstand komt tegen het besluit van Brussel om de Russische fossiele brandstoftransporten naar de eurozone te beëindigen, omdat het zichzelf moet redden van economische ondergang en maatschappelijke disruptie.

close

Vind u een Moreel Kompas ook zo belangrijk? Meld u dan geheel vrijblijvend aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.
Deel dit artikel: