Selecteer een pagina

Een van de meest verderfelijke gevolgen van de oorlog in de Oekraïne, maar met name de sancties van het westen tegen Rusland, is de ongekende stijging in de kunstmest- en voedselprijzen en disruptie in de logistieke ketens (waaronder de export van graan uit de Oekraïne en Rusland) is gestagneerd. Wij rapporteerden hier eerder over in onder andere:

  • Wereldwijde voedseltekorten van Bijbelse omvang door beleidskeuzes van overheden in het westen en China (bron)
  • De negatieve bijvangst van de sancties van het westen tegen Rusland (bron)
  • Wereldwijde rijstproductie daalt 10%: bedreiging voor 50% van de mensheid (bron).

Het goede nieuws is dat de kunstmestprijzen recent wat zijn afgenomen ten opzichte van de all time highs, zoals de volgende grafiek van Tampa Ammonia CFR spotprijzen laat zien:

Het slechte nieuws is dat die prijsdaling onvoldoende is: als boeren de meststoffen niet of onvoldoende kunnen of willen kopen heeft dat majeur effect op de voedselproductie op middellange termijn. 

Voorbeeld Brazilië: Brazilië heeft een grote landbouwsector en is ’s werelds grootste verlader van allerlei gewassen, waaronder sojabonen. Het land importeert ca. 85% van haar kunstmestbehoefte en Rusland is de belangrijkste leverancier daarvan. Rusland, heeft als reactie op de westerse sanctie besloten de wereld te straffen door kunstmest- en voedselprijzen te laten oplopen teneinde sociale onrust te veroorzaken. 

Beschikbaarheid van kunstmest en granen is een, de prijs is iets anders. Er is sprake van oplopende prijzen door globale tekorten. Op de wereldmarkt voor graan betekent dit dat landen met voldoende financiële middelen weliswaar een hogere prijs moeten betalen, maar er geen hap minder om eten. Derde wereld landen daarentegen kunnen hier niet tegenop en leiden honger. Naast graanprijzen is globaal sprake van gestegen energieprijzen, transportprijzen, oplopende rentes, etc..

DW meldt dat Tsjaad, het op vier na grootste land van Afrika, al de noodtoestand heeft uitgeroepen vanwege een gebrek aan graan. Tsjaad drong er donderdag bij de internationale gemeenschap op aan te helpen bij de toenemende voedselonzekerheid.

Deze schrijnende situatie is alleen oplosbaar via het beëindigen van de oorlog in de Oekraïne en het stoppen met lockdowns ter voorkoming van verspreiding van corona. Voor het beëindigen van de oorlog in de Oekraïne is het noodzakelijk dat er een compromis wordt bereikt met Rusland. Daartoe bestaat in het westen nog geen bereidheid. En daarmee is het westen mede verantwoordelijk voor de naderende hongersnood in de wereld. Het wordt tijd voor een gepaste vorm van ‘realpolitik’ over deze kwestie. Blijven hangen in ‘principes’ leidt op korte termijn als tot apocalyptische situaties in de derde wereld. Inhumaan en onethisch.

close

Vind u een Moreel Kompas ook zo belangrijk? Meld u dan geheel vrijblijvend aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.
Deel dit artikel: