Selecteer een pagina

Zonder lockdowns had Zweden minder overtollige sterfgevallen dan de meeste Europese landen.

Het is inmiddels ruim achttien maanden geleden dat overheden begonnen met een nieuw sociaal experiment: ‘lockdowns & bewegingsbeperkingen’.

Als antwoord op het coronavirus is op basis van opinies van experts van de Wereldgezondheidsorganisatie, landelijke adviesgremia (RIVM, OMT) en door de media benoemde individuele deskundigen als Gommers, Kuipers en Osterhaus, door nationale regeringen besloten tot maatschappelijke maatregelen die zonder precedent zijn (zie ook: virusvaria.nl). De gedachte dat het buurland “het ook deed” heeft in de motivatie van maatregelen tevens een eminente rol gespeeld: group think.

Wie kent echter de literaire klassieker niet: “Heel Gallië is bezet door de Romeinen… Helemaal? Nee! Want een dorpje van onverzettelijke Galliërs biedt koppig weerstand aan de overheersers.” De Galliërs van dit tijdsgewricht: de Zweden.

Ondanks internationale vergruizing, rediculisering en smaad door buitenlandse overheden, pers en (vermeende) deskundigen, bleven de Zweden koppig en dapper weerstand bieden. Geen lockdown in Zweden! 

Zweden werd een corona bloedbad en hel en verdoemenis voorspeld.

Tijd om de rekening op te maken.

Maanden na de aanvankelijke verguizing, zelfs toen duidelijk werd dat Zweden niet de “dood en verderf natie” was die velen hadden voorspeld, was het nog steeds heel gebruikelijk artikelen te publiceren waarin het Zweedse covid-beleid als een “ramp” werd beoordeeld. Zelfs nog in augustus 2021 blijft de bashing van het Zweedse beleid doorgaan. Kwestie van selectief presenteren van cijfers. Een verschijnsel dat in bredere zin overigens zichtbaar is in het corona of klimaat dossier. Media neigen er naar gegevens selectief te presenteren. Niet het gehele beeld maar een subset van de argumenten waardoor een bepaald beeld ontstaat. Het klimaatbeleid bijvoorbeeld is een prachtig verhaal, totdat wordt gepresenteerd wat de financiële effecten daarvan zijn. Dus die laten we niet zien.

Business Insider schrijft bijvoorbeeld:

Sinds het begin van de pandemie zijn ongeveer 11 op de 100 mensen in Zweden gediagnosticeerd met COVID-19, vergeleken met 9,4 op de 100 in het VK en 7,4 per 100 in Italië. Zweden heeft ook ongeveer 145 COVID-19-sterfgevallen geregistreerd voor elke 100.000 mensen – ongeveer drie keer meer dan Denemarken, acht keer meer dan Finland en bijna 10 keer meer dan Noorwegen.

Analyse: in de eerste zin richt zich de vergelijking op de diagnoses (de sterfgevallen van Zweden zijn echter lager dan in genoemde landen). In de tweede zin wordt ingegaan op vergelijking van sterfgevallen, maar dan met andere landen. 

Feitelijk is het echter zo dat Zweden een lagere oversterfte (ten opzichte van hetgeen men verwacht in een niet-corona jaar) heeft dan het grootste deel van de Europese landen en ook een lagere oversterfte heeft dan de meeste andere Noord-Europese landen (en veel beter dan de Zuid-Europese landen). Oversterfte is overigens een betere maatstaf voor sterfgevallen in een bepaald land, omdat het een breder beeld geeft van de werkelijke effecten van zowel covid als het covid-beleid door de betreffende overheid.

Zeker, men kan een aantal Europese landen vinden die gerelateerd aan de omvang van de populatie minder doden hadden. Noorwegen, Denemarken en Finland hebben in feite een opmerkelijk lage covid sterfte in vergelijking met heel  Europa. Niet Zweden is de vreemde eend in de bijt maar Noorwegen, Denemarken en Finland.

Het door deskundigen voorspelde bloedbad in Zweden heeft het in retrospectie dus veel beter gedaan dan vrijwel alle landen in Europa zoals Frankrijk, Italië, Spanje, Nederland en anderen.

Eind augustus bedroeg de oversterfte in Zweden bijvoorbeeld ongeveer 785 per miljoen mensen. In Frankrijk is dat 988 per miljoen en in Spanje 1.917 per miljoen. In het Verenigd Koninkrijk is het totaal 1.657 euro per miljoen. Deze ontwikkeling was overigens al maanden geleden zichtbaar.

Zweden had in 2020 7,7% meer sterfgevallen dan het gemiddelde van de voorgaande vier jaar. Landen die kozen voor strenge lockdowns, zoals bijvoorbeeld Spanje en België, hadden een oversterfte van respectievelijk 18,1% en 16,2%! Eenentwintig van de 30 landen met beschikbare statistieken hadden een hogere oversterfte dan Zweden.

Andere gegevens, volgens Reuters, “waaronder een aanpassing om rekening te houden met verschillen in zowel de leeftijdsstructuren als de seizoenssterftepatronen van geanalyseerde landen”, plaatsten Zweden op de achttiende plaats van de zesentwintig landen in termen van sterfte. “Toppers” in mortaliteit zijn: Polen, Spanje en België.

Conclusie

Zelfs als Zweden het even slecht zou hebben gedaan als vrijwel alle andere Europese landen, zou het nog steeds ontluisterend en genant zijn te constateren dat analyses en voorspellingen kennelijk “opmerkelijk ondeskundig” zijn gebleken.

De meeste Europese landen hebben én slechtere resultaten dan Zweden én hebben de mensenrechten en vrijheden van burgers geschoffeerd met lockdowns, bewegingsbeperkingen, werkloosheid en sociaal isolement. Met dank aan de adviezen. Cijfers liegen niet. Nog afgezien van het feit dat ambtenaren van Economische Zaken voorafgaand aan de lockdown besluiten in 2020 de nevenschade van lockdown aantoonden: ruim een half miljoen levensjaren.

Update 14 oktober 2021
<> Kritisch rapport KPMG: Nederlands coronabeleid schoot ernstig tekort
<> Falende Britse corona-aanpak zorgde volgens onderzoek voor groter dodental

Vrij naar Zero Hedge

close

Vind u een Moreel Kompas ook zo belangrijk? Meld u dan geheel vrijblijvend aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.
Deel dit artikel: