Selecteer een pagina

Wie op het punt staat onder het mes te gaan, gaat er van uit in veilige handen te zijn. En in de meeste gevallen blijkt dat ook zo te zijn, zoals bijvoorbeeld blijkt uit cijfers uit Engeland (bron). Er worden in Engeland jaarlijks miljoenen operaties correct uitgevoerd. Maar af en toe gaat het toch goed mis (bron) en gaan artsen en verpleegkundigen volledig de mist in.

Volgens recente gegevens van de Britse National Health Service, werden tussen 1 april 2021 en 28 februari 2022 in totaal 379 medische missers geregistreerd. Het betreft ernstige, grotendeels te voorkomen patiëntveiligheidsincidenten die zich niet zouden hebben voorgedaan indien de zorgverleners de geldende richtlijnen en veiligheidsaanbevelingen zouden hebben toegepast.

De meest voorkomende medische misser in deze periode was een operatie die aan het verkeerde deel van het lichaam werd uitgevoerd. Tip voor medische professionals: “rechts is waar de duim links zit..”.. Voorbeelden zijn het onterecht verwijderen van eierstokken of een operatie aan het verkeerde oog. Daarnaast werden 27 injecties toegepast in het verkeerde deel van het lichaam. In 6 gevallen werd in het verkeerde oog geïnjecteerd. Er waren elf incisies in het verkeerde deel van het lichaam, vermoedelijk omdat chirurgen begonnen waren met snijden maar zich “al doende” realiseerden dat ze op de verkeerde plek bezig waren. Overige missers betroffen verkeerde implantaten, het achterlaten van medische hulpmiddelen in het lichaam, het injecteren van orale medicatie, overdosering van insuline, foutieve bloedtransfers en behandelingen die voor andere patiënten bedoeld waren.

(c) Statista

Zoals de bovenstaande grafiek van Statista laat zien, hoewel het zeldzaam is, ontving een aantal patiënten procedures die bedoeld waren voor iemand anders. Dit omvatte bijvoorbeeld een persoon die een sigmoïdoscopie (een soort colonoscopie) kreeg, die niet voor hem bedoeld was, terwijl een ander een rectale drain kreeg die bedoeld was voor een andere patiënt.

Er werden in totaal 90 vreemde voorwerpen geregistreerd die per ongeluk in het lichaam waren achtergelaten na een medische behandeling, variërend van een scalpel tot een deel van een paar draadsnijders en een deel van een boor die niet werd vermist op het moment van de behandeling. De meest geziene items die bij patiënten werden achtergelaten, waren 31 vaginale swabs en 19 chirurgische swabs.

In hoeverre de registratie van medische missers betrouwbaar is, is thans niet bekend. Mede door de toenemende juridisering van de samenleving, de opkomende Angelsaksische claim cultuur en de cultuur binnen ziekenhuizen waarbij het openbaren van medische missers eerder uitzondering dan regel is, ligt het voor de hand dat sprake is van structurele en substantiële onderregistratie.

close

Vind u een Moreel Kompas ook zo belangrijk? Meld u dan geheel vrijblijvend aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.
Deel dit artikel: