Selecteer een pagina

Het Genootschap schreef eerder over het fenomeen WAPPIE: Hoe WAPPIE een geuzennaam werd. Wappies zijn de andersdenkenden, de luizen in de pels van de overheid, de querulanten en originele denkers.
Wie kent ze niet? Iedereen kent er wel een aantal. Wappies zijn in de minderheid. Wappie zijn is vermoeiend. Wappies verdiepen zich in zaken, lezen zich in in actuele kwesties. Wappies vormen zich een mening over de dingen. Wappies kunnen genuanceerd zijn. Wappies weten waar ze het over hebben.

Wie is de natuurlijke tegenhanger van de wappie? Wie vindt het makkelijker om kritiekloos de krant te lezen en die mening te volgen? Wie is het die de door de overheid gefinancierde staatsomroep NPO (“wiens brood men eet, diens woord men spreekt”) bij voorkeur volgt zonder kritische vragen te stellen? Wie heeft een voorkeur voor kleurloos grijs en deel van de massa? Wie heeft kennelijk niet het vermogen om “media wijs” te zijn en zich om zaken te bekommeren? Wie heeft er moeite mee de overheid voortdurend langs een moreel kompas te leggen en zich af te vragen: is dit nog wel menselijk? Is dit nog wel ethisch? Is dit nog wel fatsoenlijk? En daar iets van te vinden en voor die mening te staan? Wie zijn dit?

Het Genootschap zocht het uit.

Ofschoon in de Mainstream Media (zie ook onze populaire: Mainstream Media Opzegservice) wel eens het onderscheid wordt gemaakt tussen “wappies” en “normale mensen” is deze vergelijking volkomen onjuist.
Wappies worden constant weggezet als “dom”, “niet weldenkend”, “niet geïnformeerd”, “rechts radicaal”, “complot fetisjist”, etc. En erger nog: alcohol vrij bier drinkend.

De werkgroep “Doe eens normal man” onder leiding van Prof. Dr. Akkermans is op zoek gegaan naar de correcte tegenpool van de wappie. Vele alternatieven zijn onderzocht, waaronder het schaap. Het schaap valt echter af omdat, zoals Akkermans het verwoordt: “schapen zijn wel dom en volgzaam, maar hebben een ethisch kompas en een hekel aan zelfdestructie“.

De tegenhanger van de WAPPIE blijkt: de LEMMING!

Akkermans: de lemming staat erom bekend dat de grootte van de populatie in verschillende jaren sterk kan fluctueren. De populatie van predatoren die vooral van lemmingen leeft wisselt dan weer met de lemming-bevolkingsdichtheid: in een “goed lemmingjaar” krijgen ze veel kroost, het jaar daarop zijn er veel roofdieren en weinig lemmingen, zodat er minder roofdieren komen en de lemmingen weer kunnen toenemen in aantal. Wanneer er (te) veel dieren zijn, zet een vaak (richting en beleid loze) massale migratie in. Eventueel met fatale afloop.

De lemming dankt zijn volgzame reputatie aan een Disney “Academy awarded” documentaire uit 1958:


Ofschoon de volgzaamheid door Disney in scene is gezet, is daardoor de reputatie van de lemming wereldwijd gevestigd. Volgzaam tot aan de dood. De sage heeft ook doorgewerkt in het dagelijks spraakgebruik.

Het scheldwoord ‘lemming’ slaat op iemand die zonder nadenken met de groep meeloopt, wat de gevolgen ook mogen zijn. De populaire Lemmings-computerspellen zijn gebaseerd op dit gedrag: men moet lemmingen redden die anders hun ondergang tegemoet gaan.

Taalkundig: enkelvoud = lemming, meervoud = lemmingen, soortgroep = lemmini.

Lemmingen zijn geen kritische denkers. Lemmingen (eigenlijk ook alle lemmini) zijn volgers.
Volgens Akkermans: “Grijze muizen in een leger van kanslozen“.


Akkermans wordt nadrukkelijk genoemd voor een positie in het volgende kabinet.

close

Vind u een Moreel Kompas ook zo belangrijk? Meld u dan geheel vrijblijvend aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.
Deel dit artikel: