Selecteer een pagina

We leven in verwarrende, dynamische en gevaarlijke tijden. Politiek opportunisme viert hoogtij. Niet alleen duikelen politici vanuit grandstanding motieven (‘kijk mij eens deugen”) over elkaar heen met steeds strengere sancties tegen Rusland, men probeert ook van het momentum rondom de Oekraïne oorlog gebruik te maken de eigen positie te versterken. Die sancties leveren overigens geen enkele bijdrage aan het op korte termijn beëindigen van de oorlog en zijn zelfs contraproductief (bron). Zoals Prof. Dr. Akkermans van dit Genootschap het verwoordt: “Het is als een kind die je auto bekrast met een schroevendraaier zijn zakgeld inhouden zodat hij geen nieuwe schroevendraaier kan kopen”. 

Polen boodt deze week promptverloren aan de Verenigde Staten aan NAVO kernwapens op haar grondgebied te positioneren. Dit voorstel van vicepremier van Polen Jaroslaw Kaczynski werden afgelopen weekend breed in de media uitgemeten. In een interview met Duitse krant Welt Am Sonntag zei hij: “Als de Amerikanen ons zouden vragen Amerikaanse kernwapens in Polen neer te zetten, zouden we ervoor openstaan. Zo’n stap zou de afschrikking tegen Moskou versterken“. (bron)

Zoals verwacht, heeft het Kremlin, bij monde van woordvoerder Dmitry Peskov, afgelopen woensdag onmiddellijk op dit idee gereageerd. 

In een reactie schreef Peskov dat dit een “ernstige bedreiging” zou vormen voor de veiligheid van Rusland. Hij gaf daarnaast woensdag bij de Franse tv-zender LCI aan dat dit het Kremlin zou dwingen ervoor zorg te dragen dat haar nucleaire paraatheid voldoende is om de mogelijke inzet van Amerikaanse kernwapens zo dicht bij de Russische grens onmiddellijk af te weren. In dat kader zou het “onvermijdelijk” voor Rusland zijn haar kernwapens aan de westelijke grenzen van Rusland te positioneren. 

De onzalige en ondoordachte oprisping van Kaczynski leidt zonder twijfel tot een situatie vergelijkbaar met de Cubaanse rakettencrisis (bron). 

Dergelijke voorstellen in een tijdsgewricht waarbij sprake is van een zeer sterk oplopende spanningen tussen de NATO en Rusland zijn volstrekt onverantwoord. Door dergelijke voorstellen openbaar te opperen ontstaat een dynamiek in het politieke en maatschappelijke debat die je niet zou moeten willen. Het is spreekwoordelijke olie op het vuur. Zeker ook wetende dat de bilaterale relatie tussen Polen en Rusland niet bepaald van harmonie getuigt. Vanuit Polen wordt namelijk in de zienswijze van Moskou ronduit anti-russische en oorlogsretoriek gebezigd. 

close

Vind u een Moreel Kompas ook zo belangrijk? Meld u dan geheel vrijblijvend aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.
Deel dit artikel: