Selecteer een pagina

China treedt hard op tegen mensen die zich niet aan de strenge coronamaatregelen houden. Op nieuwe beelden is nu te zien hoe regelovertreders geboeid en begeleid door twee politie agenten, in witte beschermende pakken, maskers en een bord met hun foto en naam om hun nek door de stad worden gedreven.

Geen enkel ander land ter wereld vertrouwt zo op de zero-covid-strategie als het communistische regime in Peking. Daardoor zitten miljoenen Chinezen nu weer in strenge lockdowns, bijvoorbeeld in de centraal-Chinese stad Xi’an, waar inwoners hun huis niet mogen verlaten om boodschappen te doen. Ze worden thuis bevoorraad. De totale samenleving ligt stil door iets meer dan 150 coronagevallen in een stad van 13 miljoen inwoners. Bij ook maar de kleinste hoeveelheid besmettingen worden extreme en volstrekt disproportionele maatregelen ingevoerd. Gezien de zeer besmettelijke Omikron variant is dat nu steeds meer het geval. Ondanks het feit dat deze variant uiterst milde symptomen (verkoudheid) heeft.

Hoe dystopisch China’s coronaregels eruit zien, werd onlangs ook gedemonstreerd in de Zuid-Chinese stad Jingxi. Daar sloot de politie enkele straten af, zodat burgers die de coronaregels hadden overtreden publiekelijk konden worden aangeklaagd. Beelden die doen denken aan Mao’s Culturele Revolutie.

Deze mensonterende strafexpedities werden in 2010 verboden, maar weer ingevoerd in het kader van het strenge zero covid-beleid.

Mensen in de grootste steden van China mogen hun huizen alleen verlaten met expliciete vergunningen. Er gaan verhalen van Chinezen die dreigen te verhongeren in hun eigen woning omdat ze zelf geen boodschappen meer mogen doen.

Ondertussen bereidt China zich voor op de Olympische Winterspelen in februari 2022. Verschillende landen zoals Japan, Groot-Brittannië, de VS en Canada hebben al een diplomatieke boycot aangekondigd, onder verwijzing naar de ernstige mensenrechten schendingen door China.

close

Vind u een Moreel Kompas ook zo belangrijk? Meld u dan geheel vrijblijvend aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.
Deel dit artikel: