Selecteer een pagina

In de VS moet de uiterst dubieuze handelwijze van het Clinton campagneteam tegen Trump voor de rechter worden gebracht. In de Amerikaanse media worden explosieve details onthuld uit de onderzoeksdocumenten: de Clinton campagne bespioneerde het kantoor van de president.

Reeds enkele maanden is er een schandaal gaande rond de aanklacht tegen Clinton advocaat Michael Sussmann. Wat blijkt? Met hulp van een internetbedrijf kwam Sussmann in 2016 in het bezit van data van servers van de Trump Group. Op grond daarvan heeft hij destijds het verhaal de wereld in geholpen (inmiddels weerlegd) over vermeende connecties en kongsies tussen Trump en Rusland. Deze verhalen zijn destijds uitgebreid opgepikt door zowel de FBI als de media. Sussmann werd vorig jaar officieel aangeklaagd door aanklager John Durham voor het afleggen van valse verklaringen aan de FBI.

Onderzoeken naar vermeende Rusland connecties in opdracht van Trump tegenstanders werden betaald door de Clinton campagne en eindigden als vermeend bewijs bij de FBI (het zg. Steele Dossier), die vervolgens op grond van die gegevens opdracht gaf tot het afluisteren van leden van de Trump-verkiezingscampagne. Vergelijkingen met het Watergate schandaal doemen op.

Nu is het schandaal in een verdere versnelling gekomen omdat Fox News nieuwe details uit de rechtbankdocumenten openbaar heeft gemaakt. Daarin staat onder andere dat de advocaten van de Clinton campagne (van advocatenkantoor Perkins-Coie) een internetbedrijf betaalden om Trump servers te ‘infiltreren’. Ook wat de doelen van deze spionage actie betreft, wordt steeds meer duidelijk. De doelen waren concreet onder andere het internetverkeer inzake:

  • een specifieke zorgverlener
  • Trump Tower 
  • de privé woning van Donald Trump in Central Park West 
  • het kantoor van de president van de Verenigde Staten (Executive Office). 

Met andere woorden, het Witte Huis zelf was mede doelwit van spionage, betaald door advocaten van de Clinton campagne. Althans, dat wordt gesteld door de betrokken onderzoekers.

Het dossier geeft aan dat informatie is gelekt van een internetbedrijf dat toegang had tot gegevens van het Executive Office van de president. Conform mededeling van een manager van het internetbedrijf, heeft het bedrijf “gegevens doorzocht om denigrerende informatie over Donald Trump te verzamelen”.

De reactie van ex-president Trump op deze laatste onthullingen laat zich raden. Die is furieus. In een verklaring schreef hij: “Het recente pleidooi van speciaal aanklager Durham levert onbetwistbaar bewijs dat mijn campagne en mijn presidentschap werden bespioneerd door betrokkenen die werden betaald door de Hillary Clinton campagne teneinde op basis daarvan een volledig verzonnen band met Rusland “aan te tonen”. Dit is een veel groter schandaal dan Watergate, en degenen die betrokken waren bij deze spionageoperatie en ervan wisten, moeten worden vervolgd.” 
Daarnaast gaf Trump aan van mening te zijn dat hij dit beschouwt als landverraad.

De oppositieleider van de Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden merkte op en schreef op Twitter: “Democraten werden betrapt op spionage, eerst met kandidaat Trump en vervolgens toen hij president was in het Witte Huis. De Rusland-hoax was vanaf dag één een leugen – verzonnen door zijn politieke vijanden. Iedereen die betrokken is bij deze on-Amerikaanse activiteit moet voor het gerecht worden gebracht.”

Een zittende president en presidentskandidaat zowel thuis privé, zakelijk en in het Witte Huis zelf afluisteren is nog niet eerder vertoond. Wordt vervolgd. En het goede nieuws: in de Verenigde Staten kunnen rechtsgangen even duren maar ze komen er wel.

close

Vind u een Moreel Kompas ook zo belangrijk? Meld u dan geheel vrijblijvend aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.
Deel dit artikel: