Selecteer een pagina

De VS en de EU streven ernaar om de broeikasgas emissies tegen 2030 te halveren als onderdeel van hun inzet de “klimaatverandering” aan te pakken. Politieke praatjes vol intenties, vergezichten en “grandstanding”: kijk mij eens deugen… Een politieke agenda met een duizelingwekkend en de samenleving ontwrichtend kostenplaatje: 150.000 mrd. USD (bron) (bron).

Niet alleen de poen voor deze waanzin hebben we niet. De mineralen ook niet. Ook de Amerikanen niet.

De Amerikaanse energietransitie is afhankelijk van hernieuwbare energiebronnen zoals wind en zon, als basis voor de beoogde “elektrificatie van de samenleving”, waaronder verwarming en transport. Lokale productie van de grondstoffen die hiervoor nodig zijn (voor o.a.  zonnepanelen, windturbines, accusystemen en elektrische voertuigen), ontbreekt. Het is begrijpelijk dat dit in Washington tot grote bezorgdheid heeft geleid.

In de onderstaande afbeelding, gebaseerd op gegevens van de U.S. Geological Survey,  somt Bruno Venditti van Visual Capitalist alle mineralen op die de regering van de Verenigde Staten van cruciaal belang acht voor zowel de economie als de nationale veiligheid.

Wat zijn essentiële mineralen?
Een essentieel mineraal is een mineraal waarvan de beschikbaarheid onzeker is. Dit kan te wijten zijn aan geologische schaarste, geopolitieke kwesties, handelsbeleid of andere factoren. In 2018 bracht het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Zaken een lijst met 35 essentiële mineralen uit. De nieuwe lijst, uitgebracht in februari 2022, bevat 15 additionele grondstoffen.

De uitdaging voor het Westen is dat de lokale productie van deze grondstoffen uiterst beperkt, zo niet non-existent is. Daarnaast worden in hoog tempo industrie en primaire sector (inclusief delfstoffen winning) in Westerse landen het leven onmogelijk gemaakt door voortschrijdende regeldruk.

Zo was er in 2021 nog maar één werkende nikkelmijn in de Verenigde Staten, de Eagle-mijn in Michigan. Deze faciliteit is gepland om in 2025 te sluiten. Evenzo herbergde de VS nog slechts één lithiummijn, de Silver Peak Mine in Nevada.

Zowel de EU als de VS zijn zeer sterk afhankelijk van importen. Importen grotendeels uit landen die ons beconcurreren. Zowel economisch als geopolitiek. Leverstops uit dergelijke landen leiden dan ook tot volledige disruptie in het Westen. Een variant van de momentele gas en olie afhankelijkheid van Europa van Rusland.

China’s dominantie in mineralen
Het is misschien niet verwonderlijk dat China de grootste bevoorradingsbron van minerale grondstoffen ter wereld is. Cesium, een essentieel metaal dat wordt gebruikt in een breed scala van producten, is daarvan een voorbeeld. Er zijn slechts drie mijnen in de wereld die cesium kunnen produceren en ze staan alle drie onder controle van Chinese bedrijven. De Chinezen zijn wereldwijd al vele jaren bezig met hun belangen in minerale mijnen en verwerkingsbedrijven structureel en planmatig te vergroten.

Bovendien raffineert China bijna 90% van ’s werelds zeldzame aardmetalen. Ze zijn essentieel voor een verscheidenheid aan producten zoals EV’s, geavanceerde keramiek, computers, smartphones, windturbines, monitoren en glasvezel. Na China is de op een na grootste bron van minerale grondstoffen voor de Verenigde Staten Canada, dat de Verenigde Staten in 2021 van 16 verschillende elementen (van de 50) voorzag.

De stijgende vraag naar essentiële mineralen
Naarmate de transities naar schone energie in de wereld in een stroomversnelling komen, zal de vraag naar essentiële mineralen snel groeien. Volgens de International Energy Association zal de opkomst van koolstofarme energieopwekking naar verwachting de vraag naar mineralen uit deze sector tegen 2040 verdrievoudigen.

China heeft de wereld “bij de ballen” als het gaat om de afhankelijkheid van het Westen van deze mineralen. De haalbaarheid van de klimaatplannen wordt dan ook in hoge mate bepaald door de Chinezen. Een uiterst riante positie om de globale invloedsfeer van China stelselmatig te vergroten. Oorlogvoeren is daarvoor niet nodig.

close

Vind u een Moreel Kompas ook zo belangrijk? Meld u dan geheel vrijblijvend aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.
Deel dit artikel: