Selecteer een pagina

Ambtenaren van de Europese Unie en een aantal “onweldenkende” Nederlandse politici rollebollen over elkaar heen met steeds strengere sancties tegen Rusland. Dat de sancties niet werken en vreselijke gevolgen hebben voor onder andere Derde Wereld landen, schijnt nauwelijks iemand te interesseren. Ook de pers slaat hier (weer) niet op aan. Een schrijnende situatie. Voor achterliggende informatie over de onbedoelde gevolgen van de sancties zie:


Momenteel gaan er steeds meer stemmen op in Europa voor een volledig embargo op de invoer van Russisch aardgas. Waarschuwingen tegen de gevolgen schijnen aan dovemansoren gericht. De Bundesbank, de centrale bank van Duitsland, de veruit grootste economie van Europa, heeft in een nieuw maandelijks bulletin van afgelopen vrijdag gewaarschuwd: een volledig verbod op de invoer van Russisch gas kan de kans op stagflatie (economische krimp in combinatie met nog hogere inflatie) verergeren en tot “een verwoestende recessie” leiden, aldus FT

De Bundesbank waarschuwde dat een embargo op Russisch gas de Duitse economie dit jaar maar liefst € 180 miljard aan productieverlies zou kosten, omdat de prijs van energie tot onvoorstelbare niveaus zou stijgen en de economie in een van de zwaarste recessies in jaren zou storten.

“In dit ernstige crisisscenario zou het reële BBP van Duitsland met bijna 5% (!) dalen. Bovendien zou de inflatie voor een langere periode aanzienlijk hoger zijn”, aldus de Bundesbank.

De Duitse centrale bank merkte op dat het economisch herstel van de Europese Unie al hapert door de gevolgen van de Russische invasie van Oekraïne en de ingestelde sancties tot nu toe. Een verdere schok zal een recessie veroorzaken. Grote delen van de Duitse maakindustrie zullen stilvallen bij een importstop voor Russisch gas. Maar liefst 40 procent van het aardgas en 25 procent van de olie in de EU is afhankelijk van Rusland, voornamelijk via pijpleidingen. Een derde van het totale energieverbruik van Duitsland is afhankelijk van Rusland.

Martin Brudermüller, topman van het chemieconcern BASF, zei dat het gasembargo zijn Duitse activiteiten in de “ergste crisis sinds de Tweede Wereldoorlog” zou storten.

Overigens betekent een dergelijk importverbod niet dat Rusland minder gas zal oppompen. Uiteraard zal Rusland het gas gewoon aan andere landen verkopen. En dat tegen een veel hogere prijs dus het is nog maar de vraag of Rusland van deze actie nadeel ondervindt of juist economisch voordeel gezien de sterk gestegen prijzen. Voor de beeldvorming: de landen waarmee Rusland niet in een getroubleerde relatie verkeert vindt u hier. Met name is China hierbij van belang. De handel tussen Rusland en China is in 2022 reeds met meer dan 20% toegenomen.

close

Vind u een Moreel Kompas ook zo belangrijk? Meld u dan geheel vrijblijvend aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.
Deel dit artikel: