Selecteer een pagina

Met een in waarde gedecimeerde roebel is de Russische economie in het slop geraakt. Daarnaast is de handel met Rusland sterk beperkt en vertrekken tal van Westerse ondernemingen uit het land. De roebel is als handelsmunt niet erg nuttig: wie wil er nog betaald worden in roebels? Los van dat Rusland delen van haar schulden voldoet in roebels, lijkt het Kremlin een nieuwe manier te hebben gevonden om de Russische munt te ondersteunen, naast de reeds lopende interventies van de Russische centrale bank: laat buitenlandse klanten van Russisch gas in roebels betalen.

Tijdens een toespraak tot de natie zei Vladimir Poetin vandaag dat Rusland zal eisen dat landen die het als “onvriendelijk” heeft bestempeld (waaronder landen van de VS, het VK en de Europese Unie) in roebels moeten betalen voor Russisch gas, zo meldde Interfax. In dat kader beval Poetin de centrale bank en de regering binnen een week het schema van roebelbetalingen voor Russisch gas te bepalen en beval hij Gazprom op overeenkomstige wijze haar gascontracten aan te passen.

Poetin herhaalde dat Rusland zal doorgaan met het leveren van de gecontracteerde volumes gas, alleen de betalingsvaluta verandert.

Na de opmerkingen van Poetin steeg de Russische roebel met 3% bij MICEX nadat de indicatieve prijzen kortstondig twee keer meer dan 8% stegen. Op de Bloomberg-terminals steeg de roebel met 4,9%.

Wat Poetin hiermee in feite zegt is: jongens jullie willen gas van ons? Dan even aftikken in roebel graag. Jullie hebben geen roebels? Jammer dan, zorg er maar voor via handel met Rusland. Geen roebels, geen gas. Of: geen handel, geen gas. Doei! Poetin is een verschrikkelijke schurk, maar niet achterlijk. Erg slecht voor ons.

close

Vind u een Moreel Kompas ook zo belangrijk? Meld u dan geheel vrijblijvend aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.
Deel dit artikel: