Selecteer een pagina

Het mag op zijn minst zeer opmerkelijk genoemd worden dat Rusland haar nucleaire onderzeeërs laat oefenen in de Barentszee en eenheden met mobiele raketwerpers militaire oefeningen laat doen in Siberië, slechts enkele dagen nadat Poetin de Oekraïne was binnengevallen en de nucleaire militaire eenheden van zijn land “in verhoogde paraatheid” bracht. (bron)  

De International Campaign to Abolish Nuclear Weapons (ICAN) heeft naast de inval in Oekraïne ook de oefeningen scherp veroordeeld: “oefeningen met kernwapens zijn nooit acceptabel en bijzonder gevaarlijk in tijden van internationale spanningen.” (bron)

ICAN drong er bij alle nucleair bewapende staten op aan “zich te onthouden van het dreigen met het gebruik van massavernietigingswapens“, en waarschuwde dat gebruik ervan “catastrofaal humanitair lijden zou veroorzaken en grote economische en politieke gevolgen zou hebben.”

Volgens Associated Press is niet helder in hoeverre de oefeningen verband houden met het bevel van Poetin op zondag om de nucleaire strijdkrachten van het land in verhoogde staat van paraatheid te brengen. Het is ook onduidelijk of de oefeningen een verandering in de normale nucleaire trainingsactiviteiten of houding van het land betekenen. 

Rusland en de Verenigde Staten zijn samen goed voor ongeveer 90% van alle kernkoppen in de wereld, volgens de Federation of American Scientists. Beide landen hebben een arsenaal aan onderzeeërs, raketsystemen op het land en bommenwerpers die in staat zijn om dergelijke wapens te lanceren. In de toespraak van Poetin vorige week was sprake van een weinig verhullende dreiging om terug te slaan met kernwapens als andere naties zich in het conflict tussen Rusland en de Oekraïne zouden mengen.

Anti-oorlogsactivisten hebben ook met bezorgdheid gereageerd op een recent referendum dat het pad effent voor het stationeren van Russische kernwapens in Wit-Rusland.

Ondanks deze ontwikkelingen heeft de regering Biden tot nu toe de Amerikaanse nucleaire alarmniveaus overigens niet gewijzigd. Biden heeft expliciet aangegeven dat hij niet van plan is een militair conflict met Rusland aan te gaan.

De perssecretaris van het Witte Huis, Jen Psaki, maakte maandag duidelijk dat de regering Biden geen no-flyzone zal opleggen, en benadrukte dat het instellen van een no-flyzone het Amerikaanse leger namelijk zou kunnen verplichten om Russische vliegtuigen neer te schieten bij overtreding, wat zou kunnen leiden tot een volledige oorlog met Rusland.

Zolang de ratio overheerst is een nucleaire oorlog niet te verwachten. Het grootste risico wordt gevormd door eventuele onjuiste inlichtingen, foutieve interpretatie van inlichtingen of escalatie naar aanleiding van per ongeluk opgetreden incidenten. 

ICAN blijft alle landen, met name de negen landen met kernwapens (naast Rusland bezitten ook China, India, Israël, Noord-Korea, Pakistan, Verenigde Staten, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk kernwapens en liggen er in Nederland, Duitsland, België, Italië en Turkije Amerikaanse kernwapens opgeslagen) oproepen zich rustig te houden…

close

Vind u een Moreel Kompas ook zo belangrijk? Meld u dan geheel vrijblijvend aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.
Deel dit artikel: