Selecteer een pagina

Het aanhoudende paniekzaaien door autoriteiten en media is uitgewerkt. Oprispingen over de zoveelste virusvariant die nóg besmettelijker is bereiken hooguit de 6e pagina van de krant nog. Voortdurend paniekzaaien leidt tot defaitisme en schouderophalen. We kennen de horrorverhalen over virussen inmiddels van de Koopmansen, Osterhausen en anderen wel. De rode draad van twee jaar 24/7 verhalen over virussen en de farmaceutische industrie: alles blijkt mee te vallen, jonge en gezonde mensen hebben niks te vrezen (zoals overigens al in mei 2020 bekend was), de vaccins immuniseren niet, beschermen jezelf niet tegen besmetting, beschermen anderen niet tegen besmetting door jou, hebben onbekende langere termijn effecten op het natuurlijke immuunsysteem van personen, etc.. En na een maand of 3, 4 zijn de injecties (nagenoeg) uitgewerkt. De maatschappij en economie torpederende lockdowns hadden meer nadelen dan voordelen zoals ook blijkt uit het lange termijn coronabeleid waarin geen plek meer is voor lockdowns (bron). De paniekzaaierij in combinatie met falend overheidsbeleid hebben gezorgd voor een schuldenberg die geen precedenten kent. Ow ja, niet de ten onrechte gelauwerde farmaceutische industrie heeft het virus “er onder gekregen” maar good old moedertje natuur: Omikron.

Uiteraard probeert de farmaceutische industrie het miljarden verdienende momentum vast te houden via een stroom van publicaties over nieuwe vaccins, toch helaas benodigde additionele boosters en andere vermeend wetenschappelijke inzichten. Het gaat gewoon om de poen. En daar is een bedrijf in feite ook voor. Maar het gaat ook om ethiek. En die is in het gedrag van de farmaceutische industrie ver te zoeken. Van de overheid mag verwacht worden dat zij de ethiek en volksgezondheid borgt en de industrie op haar plek zet.

Het aandeel Moderna tuimelde gisteren nadat bleek dat ’s werelds belangrijkste supranationale organisaties die lage- en middeninkomenslanden vertegenwoordigen, hebben besloten geen honderden miljoenen extra vaccins van het bedrijf te kopen. Oorzaak: afnemende vraag.

De Afrikaanse Unie en Covax (de door Bill Gates en de WHO ondersteunde organisatie die zich toelegt op het verspreiden van (goedkope) vaccins over de wereld), hadden aanvankelijk besloten meer vaccins te kopen. Maar de ontwikkelingslanden hebben grote moeite om voldoende personen te vinden die nog willen worden ingeënt.

Het is niet zo zeer zo dat de vaccins in Afrika niet beschikbaar zijn, het is veeleer zo dat de Afrikanen niet meer willen (Bloomberg) en sprake is van bijvoorbeeld obstakels in de distributie.

Buiten China en Hongkong recent, zijn COVID-gevallen, sterfgevallen en ziekenhuisopnames wereldwijd dramatisch afgenomen. Dit heeft de vraag verminderd. Wie besmet wordt en zelf geen zware onderliggende medische complicaties heeft, wordt niet of nauwelijks ziek. Omikron doet perfect haar werk. Het inzicht is ingedaald: risicogroepen kunnen er voor kiezen (in overleg met de huisarts) zich te laten vaccineren. Elke 3-4 maanden. Prima, net als bij de griep.

Daarnaast speelt er nog iets: ontwikkelingslanden zijn, na meer dan een jaar aan het kortste eind te hebben getrokken bij westerse vaccinmakers, wrokkig geworden. Het verdienmodel van de farmaceutische industrie zorgde er namelijk voor dat met name (rijke) westerse landen primair werden bediend met vaccins. De Afrikanen hebben dus zoiets van: “bekijk het maar met je vaccins”. Veel consumenten zijn inmiddels van mening dat, als ze het zo ver hebben geschopt zonder de prikken, ze ze nu zeker niet (meer) nodig hebben.

Het globale vaccinlandschap is de afgelopen maanden drastisch veranderd onder invloed van Omikron.

Terwijl de Afrikaanse Unie ermee instemde 50 miljoen doses te kopen voor Q1 2022, koos de organisatie er recent voor dat niet ook nog voor het tweede kwartaal 2022 te doen. Je kunt ze immers wel kopen, maar je komt ze niet meer kwijt. In Duitsland liggen inmiddels ook voor miljarden vaccins zonder enig zicht op toepassing.

Covax volgt dezelfde aanpak. Aanvankelijke afname intenties in Q2, Q3 en Q4 zijn vooralsnog on hold. Hoewel een woordvoerder van Covax zei dat gesprekken over een eventuele nieuwe aankoopronde “gaande blijven”.

Afrika heeft ’s werelds laagste immunisatiegraad: slechts 15% van de bevolking is volledig gevaccineerd. Wereldwijd is sprake van een gemiddelde van 57% volledige vaccinatie conform opgave van de WHO. Slechts ca. 400 miljoen doses van meer dan 700 miljoen doses die Afrika heeft ontvangen, zijn toegediend. Honderden miljoenen doses liggen derhalve te bederven in de schappen.

Overigens de term “volledige vaccinatie” geeft een scheef en te optimistisch beeld: zoals we weten zegt dat na verloop van tijd vrijwel niets, tenzij er massaal wordt geboosterd… “Volledige vaccinatie” is een obsolete term geworden.

close

Vind u een Moreel Kompas ook zo belangrijk? Meld u dan geheel vrijblijvend aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.
Deel dit artikel: