Selecteer een pagina

Uit hoofde van “grandstanding”: kijk mij eens deugen en stoer doen, buitelen westerse nitwits en media over elkaar heen met steeds strengere sancties tegen Rusland. Niet dat die de oorlog in de Oekraïne ook maar een dag verkorten (bron), de verkeerden worden geraakt en de wereld in armoede en voedseltekorten storten (bron), maar we zijn “goed bezig”. De roep om te stoppen met Russisch gas is harder dan ooit. Ondanks serieuze waarschuwingen van gezaghebbende instituties als de Bundesbank die een economische krimp van maar liefst 5% verwacht bij het stoppen van de gasimporten (bron). Een krimp van 5% hebben we sinds de Tweede-Wereldoorlog niet meer gehad. Nogmaals: het verkort de oorlog met de Oekraïne niet en Rusland verlegd zijn handelsactiviteiten naar onder andere China. Die zijn in 2022 inmiddels met meer dan 25% gestegen. Doordat die handel gewoon verlegd wordt en wel tegen een veel hogere prijs levert dat Rusland juist meer inkomsten op in plaats van minder. En de Chinezen vinden het prima.

Daarnaast worden de wapenleveranties aan de Oekraïne doorlopend opgevoerd. Met steeds zwaarder wapens bovendien. Met alle risico’s van internationale escalatie van dien. Waarvoor ook bijvoorbeeld Rob de Wijk, director of The Hague Centre for Strategic Studies, regelmatig waarschuwt. Inmiddels zijn de Russen het beu en hebben de gasleveranties aan Polen gestaakt. Polen speelt een cruciale rol in het verstrekken van westerse wapens aan de Oekraïne en slaat al een tijd oorlogszuchtige taal uit tegen de Russen (bron).

Imiddels wendt Europa zich tot Afrika voor mogelijke gasleveranties. Onder andere Italië meldt trots binnenkort geheel van het Russische gas af te kunnen zijn en gas te importeren uit Afrika. De Afrikanen zijn er uiteraard blij mee. Akinwumi Adesina, hoofd van de Afrikaanse Ontwikkelingsbank, zei maart al: “Europa is op zoek naar alternatieve bronnen van gasvoorziening. Dat kan Afrika zijn”. Het betreft mogelijke toekomstige gasleveringen uit Algerije, Libië, Egypte, Nigeria, Congo en Angola. Wij merken op: niet bepaald de meest beschaafde, stabiele en ontwikkelde landen ter wereld.

Daarnaast klinkt het mooi maar zijn er “enige praktische problemen”.

Meer infographics vindt u bij Statista


Zoals Statista in bovenstaande infographic presenteert zijn veruit de grootste aardgasexporteurs van het continent Algerije en Nigeria, elk met tussen de 35.000 en 40.000 miljoen verscheepte kubieke meters in 2020. Op wereldschaal respectievelijk 7e en 8e exporteur. In 2021 waren deze landen de enige twee Afrikaanse gasleveranciers aan de Europese Unie, goed voor respectievelijk 17 en 4 procent van de aardgasimport van de EU.

Ofschoon diverse landen in Afrika ten zuiden van de Sahara gasreserves hebben, is daar vanuit het buitenland nooit voldoende geïnvesteerd om de winning en het transport naar Europa te ontsluiten (Bron). Lees desgewenst ook het spraakmakende artikel “ABP zet pensioen + samenleving in het donker” waarin werd voorspeld wat de gevolgen van het kortzichtige en onverantwoorde ABP beleid zijn ten aanzien van de verarming van gepensioneerden door torenhoge inflatie.

Drie pijpleidingen brengen momenteel aardgas van Afrika naar Europa:

  • Transmed, die de uitvoer van Algerije naar Italië (via Tunesië) mogelijk maakt,
  • Medgaz, die Algerije onder de zee met Spanje verbindt,
  • Greenstream, bescheidener van capaciteit, die Libië met Sicilië verbindt.

Vanwege diplomatieke spanningen met Marokko sloot Algerije afgelopen oktober de Maghreb-Europe (GME) pijpleiding, die over het grondgebied van Marokko loopt. Vanaf 2027 zal de zogenaamde NIGAL-pijpleiding naar verwachting aardgas transporteren uit Nigeria (dat momenteel voornamelijk over zee exporteert), maar de bouw van deze pijpleiding is nog niet begonnen.

Kortom: gas uit Afrika, “it’s a long way to go”…

close

Vind u een Moreel Kompas ook zo belangrijk? Meld u dan geheel vrijblijvend aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.
Deel dit artikel: