Selecteer een pagina

Rusland hanteert al een tijd een lijst met “onvriendelijke landen”. Dit betreft landen die tegen Rusland sancties hebben uitgeroepen of op andere wijze Rusland niet goed gezind zijn. Landen waartegen Rusland zelf sancties heeft ingesteld of daarmee dreigt.

Op 13 mei 2021 ondertekende de Russische president Vladimir Poetin de Lijst van Onvriendelijke Landen, met onder andere de Verenigde Staten en Tsjechië.

Op 5 maart 2022, toen de russische militaire operatie in de Oekraïne gaande was en diverse landen sancties tegen Rusland hadden afgekondigd, werd de lijst uitgebreid met nog eens 45 landen en rechtsgebieden. In de praktijk betekent dit dat met dergelijke landen sprake is van getroubleerde verhoudingen, verminderde handel en betalingsverkeer, reisbeperkingen en beperking van politieke en diplomatieke contacten.

Samengevat zou men kunnen stellen dat dit in feite uitsluitend westerse landen betreft of landen die de westerse sancties ondersteunen, zoals Japan en Australië. Heel Zuid-Amerike, Afrika, het Midden-Oosten (olie), China en Indonesië maken geen deel uit van landen met een getroubleerde relatie met de Russen. Met al deze landen kan Rusland vooralsnog gewoon handel drijven.

Het is overigens te verwachten dat het aantal onvriendelijke landen zal toenemen naarmate de oorlog langer zal voortduren en de verschrikkingen van die oorlog, recent onder andere in het Oekraïnse Boetsja, in de media zichtbaar worden. Handelsbetrekkingen met Rusland kunnen belangrijk zijn maar er zijn ethische grenzen. Hopelijk.

Rood: onvriendelijke landen


Bron: Strategic Culture Foundation

close

Vind u een Moreel Kompas ook zo belangrijk? Meld u dan geheel vrijblijvend aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.
Deel dit artikel: