Selecteer een pagina

Het Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds (ABP) is het pensioenfonds voor overheid en onderwijs. ABP is met 3 miljoen deelnemers het grootste pensioenfonds van Nederland. Het blijkt een fonds voor bange deugers en klimaat gekkies die door hun beleid een bijdrage leveren aan verdere disruptie van de energiemarkt, torpedering van leverzekerheid en nóg hogere energieprijzen.


Waar gaat het om
Het ABP gaat stoppen met beleggen in producenten van fossiele brandstoffen. Naar eigen zeggen ondermeer naar aanleiding van een recent rapport van het VN-klimaatpanel IPCC. Het pensioenfonds zal geleidelijk haar fossiele beleggingen verkopen teneinde per april 2023 het merendeel te hebben afgestoten en deelt mede dat dit besluit geen gevolgen zal hebben voor het langjarig beleggingsrendement. Een onderbouwing daarvan is niet overlegd.

Ultimo 2020 had ABP ruim 15 miljard euro belegd vermogen (ca. 3% van het totale belegde vermogen) in de fossiele industrie. Het gaat om voor de continuïteit van de energievoorziening essentiële kolenbedrijven en olie- en gasgiganten als Shell, BP, ExxonMobil en Gazprom. Het is volstrekt helder dat deze industrie vele jaren nodig blijft om in de globale energiebehoefte te kunnen blijven voorzien. Het onttrekken van kapitaal en liquiditeit uit deze bedrijven brengt dit ernstig in gevaar.

Het bestuur is gezwicht voor een kleine activistische minderheid van pensioendeelnemers.
Mensen die in feite niet weten waar ze het over hebben. De Bank of America heeft recent becijferd dat de energietransitie richting “zero carbon” meer dan 150.000.000.000.000 (150.000 mrd.) USD gaat kosten. Een krankzinnig bedrag en volstrekt onhaalbaar. Deze kosten zijn overigens nog exclusief China waar momenteel in hoog tempo kolencentrales worden bijgeschakeld teneinde blackouts in de energievoorziening van het land te voorkomen. Mede door de momentele energiesituatie is de groei van de Chinese economie tot bijna nul teruggevallen. Wij verwijzen naar het artikel: “Verborgen agenda van USD 150.000 miljard”.

Daarmee geeft het pensioenfonds blijk geen enkele notie van de energiemarkt en de maatschappelijke afhankelijkheid daarvan te hebben en zich op onverantwoorde wijze te laten leiden door emoties en korte termijn populistisch gedrag. Daarnaast illustreert het bestuur van het fonds te lijden aan een kennelijke stoornis in het korte termijn geheugen. In elk geval heeft men “geen actieve herinnering” aan het feit dat nog geen twee weken geleden wereldwijd sprake was van een energiecrisis en dreigende maatschappelijke disruptie als gevolg van voor grote delen van de samenleving (particulieren en ondernemingen) onbetaalbare energieprijzen. Zo erg dat overheden per direct hebben moeten ingrijpen om die prijzen deels te compenseren. En eventuele maatschappelijke onrust te voorkomen. Deels worden die hoge prijzen bepaald door schaarste aan de aanbodzijde van de energiemarkt als gevolg van onttrekking van kapitaal waardoor investeringsniveaus substantieel en structureel gedaald zijn.

Je zult maar een ABP pensioen hebben en door dit beleid kunnen uitzien naar een niet geïndexeerd pensioen, terwijl de inflatie zwaar en structureel oploopt als gevolg van oplopende energieprijzen. En tot slot te kampen krijgt met regelmatige blackouts waardoor het lampje boven de keukentafel uitvalt.

Een staaltje maatschappelijk onverantwoord beleggen.

Het wordt tijd dat de verplichte winkelnering bij bedrijfstak specifieke pensioenfondsen grondig wordt hervormd. Een archaïsch relict uit de vorige eeuw.

close

Vind u een Moreel Kompas ook zo belangrijk? Meld u dan geheel vrijblijvend aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.
Deel dit artikel: